Barion Pixel

Virágom virága – Évelő kínálatunkból #01

Tisztelt Vásárlóink!

 

Ajánljuk figyelmükbe az alábbi „szemelvényeket” kertészetünk évelő dísznövény kínálatából.

 

Faj Méret Kisker. ár/db (bruttó HUF) Megjegyzés
olasz kontyvirág –

Arum italicum

11 x 11 cm-es cserépben 2200
keleti hunyor (színkeverék) –

Helleborus orientalis

15 cm-es konténerben 3000 (2021 tavaszi szezonra elfogyott)
‘Frozen Kristof’ keleti hunyor –

Helleborus orientalis ‘Frozen Kristof’

15 cm-es konténerben 4000
‘Winter Star’ hibrid hunyor –

Helleborus × ericsmithii ‘Winter Star’

15 cm-es konténerben 4000
‘Emma’ hibrid hunyor –

Helleborus × nigercors ‘Emma’

15 cm-es konténerben 4000
csavart szittyó, spirális békaszittyó –

Juncus effusus ‘Spiralis’

14 cm-es szögl. terrakotta színű cserépben

11 x 11 cm-es cserépben

1800

 

1200

törzses fáklyaliliom –

Kniphofia caulescens

11 x 11 cm-es cserépben 1900 3 éves növények!
‘Fire Dance’ fürtös fáklyaliliom –

Kniphofia hirsuta ‘Fire Dance’

9 x 9 cm-es cserépben 1500 3 éves növények!
gyöngyikés gyepliliom –

Liriope muscari

15 cm-es konténerben 3000
szeldeltlevelű gímpáfrány –

Phyllitis scolopendrium ‘Cristata

14 cm-es konténerben 1500
‘Rose Bells’ rózsaszínvirágú leánykökörcsin –

Pulsatilla vulgaris ‘Rose Bells’

9 x 9 cm-es cserépben 900
‘Atlantis’ tarkalevelű koreai varjúháj –

Sedum takesimense ‘Atlantis’

12 cm-es konténerben 900

 

Akció: 10 darabnál 10%!

A fenti táblázatban leírt, és alább felsorolt növények közül fajonként 10 db-ot rendelő magánszemély vásárlóinknak 10%-kedvezményt adunk VAGY átvállaljuk a postázási költséget (a vásárló választása szerint). A fajok külön-külön is rendelhetők, az egyetlen kikötés a kereken 10-es darabszám egyszerre történő megrendelése!

Az akcióban is elérhető növények:

olasz kontyvirág – Arum italicum

csavart szittyó, spirális békaszittyó –Juncus effusus ‘Spiralis’

törzses fáklyaliliom – Kniphofia caulescens

‘Rose Bells’ rózsaszínvirágú leánykökörcsin – Pulsatilla vulgaris ‘Rose Bells’

 

Növényleírások, tudnivalók:

 

olasz kontyvirág – Arum italicum

Magyarországon (még) kevéssé ismert és elterjedt, azonban érdekes és jó tűrőképességű, télálló(!), gumós évelő. Nyíl alakú levelei világos, márványos rajzolatúak; a kontyvirágfélékre (Araceae) jellegzetes fehér torzsavirágzatából nyár végére-őszre ragyogó piros bogyókból álló terméscsoport fejlődik. Ez vázában is kimondottan tartós dísz. Értékét az adja, hogy elsősorban az árnyékos, (öntözés mellett) félárnyékos termőhelyeket kedveli, azaz ezekre, a kertekben amúgy kevés figyelmet kapó helyekre lehet vele érdekes textúrát és színt vinni. Humuszos, nedvességet nyáron is megtartó talajokon fejlődik a legszebben (erdei aljnövény voltát nem hazudtolja meg).

Mérete kifejlett korában: Sz: 30-40 cm x M: 25-30 cm

Olasz kontyvirág – Arum italicum – tálcás látkép.
Olasz kontyvirág – Arum italicum – tálcás látkép.
Olasz kontyvirág – Arum italicum – terméscsoport. Forrás: Wikipedia Commons
Olasz kontyvirág – Arum italicum – virágzat. Forrás: Wikipedia Commons

keleti hunyor (színkeverék) – Helleborus orientalis

A boglárkafélék (Ranunculaceae) közé tartozó hunyorok közt talán a legelterjedtebb faj. Nagyon értékes, kimondottan hosszú életű évelő, aminek nagy tenyeresen összetett bőrnemű levelei áttelelnek, virágait rendes időben februártól, a hó alatt elkezdi hozni és egészen május közepéig folyamatosan virágozhat, de enyhe teleken a virágzását akár már novemberben elkezdheti. Az elnyílt, de még mindig színes virágok megtartják szerkezetüket, és nyár közepéig szintén díszítenek. Talajokban nem válogat, bár a kötöttebb, nehezebb talajokon a megfigyeléseink szerint erőteljesebben tud fejlődni. Gyökereinek háborgatását nem tűri, ennek figyelembe vételével érdemes végleges helyére ültetni. A hunyorok az előző évi leveleiket a következő év nyarán váltják, ez természetes folyamat. Ezeket a teljesen elhalt leveleket nyugodtan el lehet távolítani. Világos árnyékban, félárnyékban, öntözés mellett pedig napon is jól érzi magát. A széles levelű örökzöldekhez hasonlóan a hunyoroknál is alapvető, hogy öntözni nem is igazán a nyári hőségek idején kell vagy szükséges, hanem száraz téli-tavaszi időszakokban, amikor e növények intenzív vegetációban vannak. Az általunk kínált növények magról szaporítottak, a sötétbordótól a halványrózsaszínig terjedő színskálát fednek le. Mivel csíraképes magot teremnek, ezért spontán is képesek terjedni, de agresszívnek még így sem mondhatók. Akit az ilyesmi zavar, az inkább a steril változatok közül válasszon.

Okos ember ősszel ültet hunyort, mert vegetációját még az enyhébb fagyok sem akasztják meg, és így a következő tavasszal már stabilan indulhat a virágzásnak a növény.

Mérete kifejlett korában: Sz: 40-60 cm x M: 40 cm

Keleti hunyor (színkeverék) – Helleborus orientalis. Forrás: Wikipedia Commons

‘Frozen Kristof’ keleti hunyor – Helleborus orientalis ‘Frozen Kristof’

Az alapfaj nagyon elegáns, a fehér virág közepénél burgundivörös pöttyökkel díszített, védett fajtája. Fajtaazonosságáról osztódószövetes (merisztémás) szaporításával gondoskodnak. Jellemzői és igényei egyebekben mindenben megegyeznek az alapfajnál leírtakkal.

Mérete kifejlett korában: Sz: 40-60 cm x M: 40 cm

‘Frozen Kristof’ keleti hunyor – Helleborus orientalis ‘Frozen Kristof’.

‘Winter Star’ hibrid hunyor – Helleborus × ericsmithii ‘Winter Star’

A többszörös fajkeresztezéssel (H. niger × (Helleborus argutifolius × Helleborus lividus)) előállított hibrid hunyorok egy különösen szép, csillag alakú virágait elefántcsont és zöld színekben nyitó steril és védett fajtája. Levelei acélszürkék, erős széli fogazottsággal. Jellemzői és igényei egyebekben mindenben megegyeznek a keleti hunyornál leírtakkal.

Mérete kifejlett korában: Sz: 30-40 cm x M: 20-30 cm

‘Winter Star’ hibrid hunyor – Helleborus × ericsmithii ‘Winter Star’.

‘Emma’ hibrid hunyor – Helleborus × nigercors ‘Emma’

A fekete és a korzikai hunyor (H. niger × H. argutifolius) hibridjének egyik legszebb, legintenzívebb virágszínű fajtája. Erőteljes virágszárain a virágzás elején élénk barackvirág- vagy pezsgőszínűből lazacrózsaszínre váltanak, elnyílást követően egészen sötét mályvarózsaszínben még hetekig, akár másfél hónapig is díszítenek. Szintén steril és védett fajta igen jellegzetes acélszürke levelekkel. Bár teljesen télálló, mi azt szoktuk javasolni, hogy a telepítést követő első pár évben valamilyen mulccsal (pl. lomb) érdemes a tövénél kicsit betakarni, hogy kevésbé fagyjon át a gyökérzete, eredése biztosabb legyen. Igényei egyebekben mindenben megegyeznek a keleti hunyornál leírtakkal.

Mérete kifejlett korában: Sz: 30-40 cm x M: 30-40 cm

csavart szittyó, spirális békaszittyó –Juncus effusus ‘Spiralis’

A szittyófélék családjának (Juncaceae) névadó nemzetségébe tartozó, nagyon érdekes, golyóálló évelője. Vastag, üreges levelei antilopszarv-szerűen vagy spirálvonalban csavarodottan fejlődnek, áttelelők. A növény furcsán borzasnak hat, főleg, amikor nyár végén a levelek felső egyharmadában elkezdi hozni a barnás virágait. Télálló, és minimális gondozással szinte bárhol szépen díszít. Ültethető félárnyékba és napra, öntözött (azaz nem túl száraz) kertrészbe, de akár a kerti tavak mocsárzónájába (5-10 cm-es vízborítás) is. Edényes növényként teraszon vagy balkonon is nevelhető. Ilyen esetben érdemes időszakosan pangó vizet hagyni alatta. Előző évi levelei tavasszal megbarnulnak és elhalnak, ezeket ilyenkor érdemes kicsípni vagy tőből kihúzni.

Mérete kifejlett korában: Sz: 60-75 cm x M: 60-75 cm

Csavart szittyó, spirális békaszittyó – Juncus effusus ‘Spiralis’.  Forrás: Wikipedia Commons. (saját kép hamarosan)

törzses fáklyaliliom – Kniphofia caulescens

A fáklyaliliomokat mostanában fedezi fel magának a hazai kertkultúra, amit tűrőképességük és igénytelenségük miatt méltán meg is érdemelnek. Intenzív nemesítés és hibridizáció alanyai ezek az évelők, szinte évente jelennek meg újabb és újabb fajták a piacon. Kiváló várostűrők, nagyobb tömegbe ültetve pompás és nagyon intenzív színhatásokat lehet velük kialakítani. Vágott virágnak kiválóak, de a méhek is nagyon lelkesen látogatják a virágfürtöket.

Az aszfodéluszfélék (Asphodelaceae) közé tartozó, dél-afrikai, télálló fáklyaliliomok egyik ritka, de igazán impozáns faja. Áttelelő, ananászra vagy jukkára emlékeztető kékeszöld levélüstöke 30 cm magas törzsön helyezkedik el. Erőteljes virágszárain az érett virágok sárgás-rózsaszínes, az éretlen bimbósak pedig mélypiros színűek, alulról felfelé folyamatosan nyílnak akár heteken át. Erről a fáklyára emlékeztető vizuális hatásról kapták magyar nevüket. Az extrém szárazságot rokonfajaitól eltérően nem igazán szereti, de ez ellen lehet úgy is védeni, hogy nem a tűző napra, hanem félárnyékos helyre telepítik. Homoktalajokon és nem túl kötött átlagos talajokon egyaránt jól fejődnek, agyagtalajokon perlittel vagy tufával lazítani és levegősebbé kell tenni a gyökérzónájuk közegét.

Mérete kifejlett korában: Sz: 50 cm x M: 1,2 m

Törzses fáklyaliliom – Kniphofia caulescens.
Törzses fáklyaliliom – Kniphofia caulescens – tálcás látkép.
Törzses fáklyaliliom – Kniphofia caulescens – virág. Forrás: Wikipedia Commons

‘Fire Dance’ fürtös fáklyaliliom – Kniphofia hirsuta ‘Fire Dance’

A fentebb leírt faj szinte törpe kuzinja, ami ugyanakkor sokkal-sokkal ellenállóbb akár a szárazsággal, akár a nagyon erős napsütéssel szemben. Intenzíven sarjadva hamar kis telepet képez. Nyár eleji-közepi virágzását hosszú ősz esetén egy másodvirágzás követheti szeptember-októberben. Virágfürjeiben a virágok intenzív narancssárga-piros kombinációjúak. Áttelelő leveleit tavasszal, az újrainduló levélfejlődés elején érdemes rövid, 5-6 cm-es csonkkal (azaz nem tarravágással!) “lefazonírozni”, hogy a később elhaló, előző évi levelek miatt a növényeknek ne legyen rendezetlen hatásuk.

Mérete kifejlett korában: Sz: 30 cm x M: 40 cm

‘Fire Dance’ fürtös fáklyaliliom – Kniphofia hirsuta ‘Fire Dance’.
‘Fire Dance’ fürtös fáklyaliliom – Kniphofia hirsuta ‘Fire Dance’ – tálcás látkép.

gyöngyikés gyepliliom – Liriope muscari

Kelet-Ásziából származó örökzöld évelő, széles, mélyzöld, fűszerű levelekkel. Liliomféle (Liliaceae) mivoltát őszi virágzásakor árulja el, amikor sűrű, gyöngyszemszerű, mély levendulakék virágokból álló lekerekített füzérvirágzatai megjelennek. Kései virágzása miatt kimondottan értékes növény. Világos árnyékban vagy félárnyékban érzi magát jól. Talajban a fáklyaliliomokhoz hasonlóan nem válogat, igényei megegyeznek a törzses fáklyaliliomnál leírtakkal.

Mérete kifejlett korában: Sz: 45 cm x M: 30 cm

Gyöngyikés gyepliliom – Liriope muscari.

szeldeltlevelű gímpáfrány – Phyllitis scolopendrium ‘Cristata’

A páfrányrajongók nagy kedvence, a gímpáfrány érdekes osztott levélvégű mutációja, ami kimondottan jól érzi magát a meszes magyarországi talajokon. Páfrány létére a szárazságot is egészen jól tűri. Fényes, bőrnemű levelei áttelelnek. Talajokban nem válogat, erősebben napos helyeken kis rásegítő öntözéssel is megtartható, de félárnyékban és világos árnyékban is szépen fejlődik.

Mérete kifejlett korában: Sz: 80 cm x M: 60 cm

Szeldeltlevelű gímpáfrány – Phyllitis scolopendrium ‘Cristata.

‘Rose Bells’ rózsaszínvirágú leánykökörcsin – Pulsatilla vulgaris ‘Rose Bells’

A kora tavaszi virágzásban a hunyorokkal versengő, szintén a boglárkafélék (Ranunculaceae) közé tartozó leánykökörcsin egy teljesen rózsaszín fajtája. Levelei sárgarépára emlékeztetnek, nagy tőlevélrózsában fejlődnek, elnyílás után is sokáig megmaradnak. A tőlevélrózsa közepén kora tavasszal, az első plusz fokokban jelennek meg fiatalon fénylő ezüstös szőrökkel borított, így bundásnak ható bimbói, amiből felmagasodó szárakon nyílnak a harang alakú virágok. Elnyílás után érdekes tollas terméscsoportjai is sokáig díszítenek. Talajban nem válogat, inkább a napos, szárazabb területekre való (a nagy nyári aszályok idején némi rásegítő öntözéssel).

Mérete kifejlett korában: Sz: 40-50 cm x M: 40 cm

(saját fénykép hamarosan)

‘Atlantis’ tarkalevelű koreai varjúháj – Sedum takesimense ‘Atlantis’

A varjúhájak között újdonságnak számító, nagyon mutatós fajta. Habitusa inkább terülő, a nemesítők sziklakerti talajtakarónak ajánlják. Igazi színorgia, amit nyújt: széles sárga levélszegélye, rózsaszínnel „átitatott” fiatal hajtáscsúcsai, sárga virágai és rózsaszínes bimbói mind-mind hozzájárulnak intenzív vizuális hatásához. Napos, száraz helyre ajánlott, de magasabb tápanyagigénye miatt az átlagnál kissé jobb talajra (általános virágföldekkel kiválóan lehet ilyen célra talajt javítani). Edényes növényként is tartható teraszon vagy balkonon, ilyen esetben is a jól drénezett (vizet jól elvezető) ültetőközeg és edényzet a legfontosabb követelménye.

Mérete kifejlett korában: Sz: 40-45 cm x M: 10-15 cm

‘Atlantis’ tarkalevelű koreai varjúháj – Sedum takesimense ‘Atlantis’.

Our English language page is under construction. For English service, please call (+36 30 635 69 65) or write (demetriakert@gmail.com)to us!

Pagina noastră în limba română este în construcție. Pentru serviciul românesc, vă rugăm să sunați la
(+36 30 889 16 91) sau să ne scrieți (demetriakert@gmail.com)!