Barion Pixel

Nem oltvány fenyőféléink és pikkelylevelű örökzöldjeink #01

Tisztelt Vásárlóink!

 

Ajánljuk figyelmükbe az alábbi „szemelvényeket” kertészetünk tű- és pikkelylevelű örökzöldjeinek kínálatából.

 

Faj Méret Kisker. ár/db (bruttó HUF) Megjegyzés
görög jegenyefenyő –

Abies cephalonica

30+ cm / 9 x 9 cm-es cserépben 3900 4. éves magcsemeték
koreai jegenyefenyő –

Abies koreana

25+ cm / 9 x 9 cm-es cserépben 3900 4. éves magcsemeték
oszlopos mandzsu áltiszafa –

Cephalotaxus harringtonii ‘Fastigiata’

20+ cm / 3 l-es konténerben 3000
‘Birgit’ hinoki álciprus –

Chamaecyparis obtusa ‘Birgit’

15 x 15 cm-es szögletes díszcserépben 4000 3 éve továbbnevelve
‘Draht’ hinoki álciprus –

Chamaecyparis obtusa ‘Draht’

40-50+ cm / 4 l-es konténerben 3500 3 éve továbbnevelve
‘Teddy Bear’ hinoki álciprus –

Chamaecyparis obtusa ‘Teddy Bear’

30+ cm / 2 l-es konténerben 2500
‘Totem’ európai ciprus –

Cupressus sempervirens ‘Totem’

50-70+ cm / 2 l-es konténerben 3000
európai vörösfenyő –

Larix decidua

80-100+ cm / 9 x 9 cm-es cserépben 2500 4. éves magcsemeték
kínai dió selyemfenyő –

Pinus armandii

50+ cm / 2 l-es konténerben 4500
Coulter óriástobozú fenyő –

Pinus coulteri

20-30+ cm / 2 l-es konténerben 6500 2020-as saját szaporítás!
tengerparti mamutfenyő –

Sequoia sempervirens

 

1,0 – 1,5 m / 7,5 l-es konténerben

 

10 000

 

6 éves növények

‘Spiralis Mini’ nyugati tuja –

Thuja occidentalis ‘Spiralis Mini’

50-60 cm / 2 l-es konténerben 3500
sárgatarka óriás tuja –

Thuja plicata ‘Aurea’

60-80+ cm / 3 l-es konténerben 3000
‘Jeddeloh’ kanadai hemlokfenyő –

Tsuga canadensis ‘Jeddeloh’

20-25 cm / terrakotta díszcserépben 6500 5 éve továbbnevelve

 

Akció: 10 darabnál 10%!

A fenti táblázatban leírt, és alább felsorolt növények közül fajonként 10 db-ot rendelő magánszemély vásárlóinknak 10%-kedvezményt adunk VAGY átvállaljuk a postázási költséget (a vásárló választása szerint). A fajok külön-külön is rendelhetők, az egyetlen kikötés a kereken 10-es darabszám egyszerre történő megrendelése!

Az akcióban is elérhető növények:

görög jegenyefenyő – Abies cephalonica

koreai jegenyefenyő – Abies koreana

európai vörösfenyő – Larix decidua

 

Növényleírások, tudnivalók:

görög jegenyefenyő – Abies cephalonica

A jegenyefenyők egy kisebb csoportja igen jól alkalmazkodott a száraz, forró klimatikus viszonyokhoz. Ilyen a görög jegenyefenyő is. Az Ültetését követően az eredéséig érdemes normál öntözéssel gondozást biztosítani e faj számára, a későbbiekben viszont akár teljesen magára is hagyható, hogy csak a csapadékvizet hasznosítsa. Talajokban nem válogat, különleges tápanyagigénye nincs. Teljes napra vagy félárnyékba való. Az edzett, stabilan megeredt csemetéket kártevők is ritkán károsítják. Mint minden jegenyefenyő, így ez a faj is lassan fejlődik az első néhány évben (inkább a gyökérzetére koncentrál), de idővel belendül és impozáns fává cseperedik. Tűrőképessége miatt a magyar klimatikus viszonyokon nagyobb léptékű fásításra is alkalmas, emiatt a későbbiekben klímafa kategóriában (a Klímaváltozás menüpontban) is foglalkozunk a görög jegenyefenyővel.

Mérete kifejlett korában: Sz: 8 m x M: 20-30 m

Görög jegenyefenyő – Abies cephalonica – 3. éves magcsemete.
Görög jegenyefenyő – Abies cephalonica – 3. éves magcsemeték, tálcás “látkép”.

koreai jegenyefenyő – Abies koreana

A kék tobozú jegenyefenyők legszebbike. Igazi ékszer, ami mérete miatt még a kisebb kertekbe is ültethető. Mint a trófeafeleségeknek, így e fajnak is vannak igényei: a szárazságot és a szélsőségesen kötött, meszes talajt nem szereti. Félárnyékba való (pl. nyugati, keleti, esetleg északi fekvés). Ilyen körülmények között csak szenved. Kiegyensúlyozott öntözés (se túl sok, se túl kevés egész évben) és megfelelő talajjavítás, valamint néhány tápoldatozási trükk segítségével azonban pazar növénnyé fejlődik. Külön értéke, hogy látványos, felálló, világító kék tobozait már egész fiatalon hozza.

Mérete kifejlett korában: Sz: 1,5 m x M: 10-15 m

Koreai jegenyefenyő – Abies koreana – 3. éves magcsemete.
Koreai jegenyefenyő – Abies koreana – 3. éves magcsemeték, tálcás “látkép”.
Koreai jegenyefenyő – Abies koreana – tobozok. Forrás: Wikipedia Commons

oszlopos mandzsu áltiszafa – Cephalotaxus harringtonii ‘Fastigiata’

A valódi tiszafához hasonlító gyűjteményes ritkaság, amit olyan, mint egy jól beszteroidozott oszlopos tiszafa. J Lassú növekedésű fajta, amelynek hajtásain körkörösen állnak a tűlevelek. Oszlop alakja lazán egymás mellett fejlődő ágakból áll, emiatt főleg idősebb korában érdemes télire összekötni, hogy az esetleges hónyomás ne tudja eltorzítani. Talajokban nem válogat, különleges tápanyagigénye nincs. Félárnyékba való (pl. nyugati, keleti, esetleg északi fekvés). Öntözni csak a stabil eredésig, az első néhány évben szükséges, utána magára hagyható hosszabb időszakokra is. Persze a gondoskodást egyenletesebb fejlődéssel hálálja meg.

Mérete kifejlett korában: Sz: 2-3 m x M: 3-4 m

Oszlopos mandzsu áltiszafa – Cephalotaxus harringtonii ‘Fastigiata’

‘Birgit’ hinoki álciprus – Chamaecyparis obtusa ‘Birgit’

A legtörpébb törpék közé tartozó fajta. Szalagosan fejlődő, mélyzöld hajtásain a pikkelylevélkék szinte alig kivehetők. Extrém lassú növekedése miatt szabadtéri edényes növénynek is kiválóan alkalmas (pl. balkonon vagy teraszon). Félárnyék, jó minőségű humuszos talaj és egyenletes vízellátás mellett fejlődik optimálisan.

Mérete kifejlett korában: Sz: 50-100 cm x M: 50-100 cm

‘Birgit’ hinoki álciprus – Chamaecyparis obtusa ‘Birgit’

‘Draht’ hinoki álciprus – Chamaecyparis obtusa ‘Draht’

A hinoki álciprusok közt az egyik legjobb tűrőképességű, kisebb termetű, de nem törpe faj. Lombszínét extrém hidegben sem váltja, egész évben mély smaragdzöld. Lassan fejlődik, szabálytalan növekedésű törpe hajtásaiból fiatalon szabályosabb kúp alakú koronát nevel, ami idősebb korára fellazul. Teljes napon és félárnyékban is jól fejlődik, talajokban kevéssé válogat, a szárazabb környezethez is képes alkalmazkodni (a telepítést követő öntözés fokozatos elhagyásával).

Mérete kifejlett korában: Sz: 1,5-2 m x M: 6-8 m

 

‘Draht’ hinoki álciprus – Chamaecyparis obtusa ‘Draht’
‘Draht’ hinoki álciprus – Chamaecyparis obtusa ‘Draht’ – öreg példány a Folly Arborétumban 2020 tavaszán.

‘Teddy Bear’ hinoki álciprus – Chamaecyparis obtusa ‘Teddy Bear’

Nagyon érdekes és szép törpe hinoki álciprus fajta. Hajtásai páfrányszerűek, smaragdzöldek. Félárnyék, jó minőségű humuszos talaj és egyenletes vízellátás mellett fejlődik optimálisan. Lassú növekedése miatt szabadtéri edényes növénynek is kiválóan alkalmas (pl. balkonon vagy teraszon).

Mérete kifejlett korában: Sz: 80-100 cm x M: 80-150 cm

‘Teddy Bear’ hinoki álciprus – Chamaecyparis obtusa ‘Teddy Bear’

‘Totem’ európai ciprus – Cupressus sempervirens ‘Totem’

Az európai ciprus rendkívül keskeny, karcsú oszlopos koronát nevelő fajtája. Hajtásai sűrűn egymás mellett fejlődve zárt oszlopot alkotnak. Gyors növekedésű, megeredést követően kiváló szárazságtűrő fajta, ami mediterrán stílusú kertek elengedhetetlen tartozéka. Napos helyre való, a kert vízvesztő helyére (ahol télen sem tud összegyűlni a csapadékvíz/hólé). Talajokban nem válogat. Lombozatát, főleg fiatalabb korban érdemes télire összekötni, hogy az esetleges hónyomás ne tudja eltorzítani az alakját.

Mérete kifejlett korában: Sz: 50-100 cm x M: 10-15 m

‘Totem’ európai ciprus – Cupressus sempervirens ‘Totem’
A képen ugyan nem a ‘Totem’, hanem a ‘Stricta’ fajtája látható az európai ciprusnak, de a növények habitusát ez is kiválóan érzékelteti. A ‘Totem’ még a ‘Stricta’ fajtánál is keskenyebb oszlop alakúra fejlődik. Forrás: Wikipedia Commons

európai vörösfenyő – Larix decidua

A lombhullató fenyőfélék közé tartozó faj szélsőséges tűrő- és alkalmazkodóképessége miatt nagyobb figyelmet érdemelne (ezt a fajt is tárgyalni fogjuk klímafa szempontból). Puha, élénkzöld tűlevelei a törpehajtásokon csomókban, a hosszúhajtásokon egyesével fejlődnek, ősszel aranysárgára színeződve lehullanak. Gyors növekedésű, közepes vagy nagy termetű fa. Talajokban nem válogat, a szárazsághoz is jól alkalmazkodik (a telepítést követő öntözés fokozatos elhagyásával), és a legnagyobb téli hidegek se tudnak benne kárt tenni. Öntözéssel még jobban gyorsítható a fejlődése, de ezzel érdemes csínján bánni, mert (általános szabály:) a túltolt növényeket könnyebben támadják a rovarkártevők.

Mérete kifejlett korában: Sz: 3,5-6 m x M: 20-40 m

Európai vörösfenyő – Larix decidua – 3. éves magcsemeték
Európai vörösfenyő – Larix decidua – őszi lombszín. Forrás: Wikipedia Commons
Európai vörösfenyő – Larix decidua – őszi lombszín elegyes erdőben. Forrás: Wikipedia Commons

kínai dió selyemfenyő – Pinus armandii

Nagy termetű, jó alkalmazkodóképességű, eredést követően gyors fejlődésű hosszútűs fenyő. Tűlevelei 15 cm hosszúak is lehetnek, emiatt erősen hasonlít a selyemfenyőre. Teljes napra való, talajokban nem válogat. Telepítést követő években érdemes egyenletes vízellátást biztosítani számára, a későbbi években pedig csak a nagyobb aszályok idején van szüksége segítségre, hogy kevéssé viselje meg a szárazságstressz. Nagy tobozaiban fejlődő magjai ehetőek.

Mérete kifejlett korában: Sz: 6 m x M: 18 m

Kínai dió selyemfenyő – Pinus armandii – tálcás “látkép”.
Kínai dió selyemfenyő – Pinus armandii.

Coulter óriástobozú fenyő – Pinus coulteri

Igazi ritkaságnak számít Európában és Magyarországon is. Hatalmasra fejlődő, impozáns, lenyűgöző hosszútűs fenyőfaj. Tűlevelei 15-30 cm hosszúak is lehetnek, hatalmas, 2-3 kg-os tobozait 20-25 éves korától hozza a felső ágak csúcsain, és ezek 2-3 év alatt érnek be, alapjuknál erős karmokban végződnek a pikkelyleveleik. Az általunk kínált növények egyéves magoncok. FONTOS, hogy csak azok vásároljanak belőle, akik biztosítani tudják számára a kifejlett kori térállást a megfelelő száraz, meleg fekvésben (vízvesztő hely), ÉS hajlandóak az első (de fejlődéstől függően akár a második télen is) leanderszerűen (világos, +2-5 °C-os helyiségben) teleltetni, amíg megjelennek a felnőttkori tűlevelei. Eddig a korig ugyanis erősebben fagyérzékeny. Ebből a leírásból érthető, hogy miért kérnek akár tízezreket is egy-egy telepítésre kész növényért. A mi szándékunk e magoncok forgalomba hozatalával, hogy a melléjük adott információk birtokában segítsük a faj elterjedését, illetve hogy olyan növénybarátok is hozzájuthassanak, akik nem vagy csak komoly anyagi áldozat árán engedhetnék meg maguknak a nagy növényeket. Aki hajlandó bíbelődni a magcsemeték nevelgetésével, annak legyen elérhető egy ilyen ritkaság is.

Mérete kifejlett korában: Sz: 9 m x M: 30 m

Coulter óriástobozú fenyő – Pinus coulteri. Saját szaporítás!
Coulter óriástobozú fenyő – Pinus coulteri –  ládás “látkép”.  Saját szaporítás!

tengerparti mamutfenyő – Sequoia sempervirens

Egy másik, Magyarországon furcsa misztériumok miatt nyűgösnek vagy nem jó télállónak nyilvánított, egyébként csodálatos fenyőféle. Természetes, hogy a neki nem megfelelő környezetben nem tud megmaradni, nem fejlődik szépen. Elterjedését nem csak igényei és hosszas előnevelési szükséglete gátolják, hanem a kultivációjához szükséges információk hiánya, valamint maga a tény, hogy a kicsi növények még nem épp nevezhetők különösen szépnek. De a rút kiskacsákból szoktak a legszebb hattyúk kifejlődni…: P

Kalifornia partvidékéről származik, így magyarországi téltűrését három szempont befolyásolja: 1.) kellően fejlett növényeket szabad csak telepíteni (legalább ceruzavastagságú törzs); 2.) helyét nagyon meg kell választani (nyugati, keleti vagy északi fekvés, félárnyék a nap egy részében) vagy áldozni kell időt és energiát a telepítését követő néhány évben a téli árnyékolására(!), 3.) téli-tavaszi szárazság idején öntözni KELL. Óceáni eredetét nem tudja elhagyni, emiatt – főleg fiatalon – segíteni kell a hazai, kontinentális viszonyokhoz való alkalmazkodását. Ha megvetette a lábát, onnantól rákapcsol, és őrületes tempóval tud fejlődni: a volt gimnáziumom belső udvarában 2001-ben telepített három egyedből kettő mindenféle gondoskodás nélkül(!), kisebb-nagyobb károsodásokkal túlélte a 2011-es extrém szibériai hideggel járó telet (a helyüket öntudatlanul is szuperoptimálisan választottuk ki, mert a téli napsütéstől egy öreg lucsor védte őket Nyugatról, keletről pedig maga az iskolaépülete, de a nap egy részében kaptak közvetlen napfényt is). Azóta diszkrét 20 m körüli magasságú, lélegzetelállító fákká cseperedtek, csodás fahéjvörös kéreggel (angol neve ‘redwood’ is a kérge nagyon látványos színére utal). Ezek a fák 19 év alatt simán lekörözték a korábban nekik védelmet adó 30-40 éves lucfenyőket. Öregebb, impozáns fákat láttunk a PTE Botanikus kertjében is, (ha minden igaz, épület melletti keleti fekvésben). Hajtásain fésűszerűen álló tűlevelei nem egyesével hullanak le, hanem egy-egy hajtásrész egészben. Ez normális élettani folyamat, nem gomba vagy egyéb kártevő okozza. Mélyzöld lombozata nagyon elegáns habitusú koronába rendeződik. Ha sárgul vagy megbarnul a lombozata (főleg a hajtáscsúcsnál), az tápanyag-túladagolásra és/vagy a hazai talajok túl magas mésztartalmának tápanyagfelvételt gátló hatására utal. Ez speciális tápanyag-utánpótlási intézkedésekkel jól korrigálható, a fa ki tudja nőni az ilyen élettani hatásokat. Ilyen jelenség esetén javasoljuk, hogy vásárlóink jelezzék ezt felénk, és részletes tanácsokat adunk a probléma orvoslására.

Mérete kifejlett korában: Sz: 4-8 m x M: 30-45 m

Tengerparti mamutfenyő – Sequoia sempervirens – 7,5 l-es konténerben. Saját szaporítás!
Tengerparti mamutfenyő – Sequoia sempervirens – 15×15 cm-es konténerben
Tengerparti mamutfenyő – Sequoia sempervirens. A képen a Del Norte Titan nevű, közel 94(!) m magas egyed törzse látható (Jedediah Smith Redwoods State Park). Forrás: Wikipedia Commons
Tengerparti mamutfenyő – Sequoia sempervirens. Élőhelyi fénykép (Big Basin Redwoods State Park). Forrás: Wikipedia Commons

‘Spiralis Mini’ nyugati tuja – Thuja occidentalis ‘Spiralis Mini’

Magyar nemesítésű, lassan fejlődő, nagy termetű törpe, oszlopos növekedésű fajta. Levelei sötétzöldek, a fiatal hajtások csavarodók, kagylósak. Kimondottan bájos növény, olyan mintha az oszlopos malonyai tuját méretarányos makettben alkották volna újra. Szabadtéri edényes növénynek is alkalmas akár egy-másfél évtizedig (amíg ki nem növi a legnagyobb, még esztétikus cserepet vagy konténert), persze a megfelelő talajjal és tápanyag-utánpótlással. Kiültetve a középkötött, jól szellőző talajokon, napon vagy félárnyékban fejlődik szépen, közepes mértékű öntözés mellett.

Mérete kifejlett korában: Sz: 40-80 cm x M: 2-3 m

‘Spiralis Mini’ nyugati tuja – Thuja occidentalis ‘Spiralis Mini’

sárgatarka óriás tuja – Thuja plicata ‘Aurea’

Az óriás tuja kihajtáskor sárgás. később a hajtáscsúcsok kivételével bezöldülő lombú, gyengébb növekedési erélyű változata, amely azonban így is nagy fává nőhet. Szoliternek és magas sövénynek, szélfogó sorfának is alkalmas nagyobb tömegben ültetve. Kimondott előnye az óriás tujának, hogy azokon a sötétebb, északi és keleti fekvésű részeken is szépen fejlődik, ahol a többi örökzöld (ritka kivétellel), nem érzi jól magát. Páfrányra emlékeztető elegáns lombozata megdörzsölve kellemes illatú, kiváló vágózöld. Talajban nem válogat, stabil eredés után a szárazságot is elviseli, de igazi szépségét nedvesebb, öntözött vagy időszakos öntözéssel rásegített környezetben bontja ki.

Mérete kifejlett korában: Sz: 4,5-6 m x M: 20-30 m

Óriás tuja – Thuja plicata – lombozat, illusztrációként. Forrás: Wikipedia Commons (Saját fénykép hamarosan.)

‘Jeddeloh’ kanadai hemlokfenyő – Tsuga canadensis ‘Jeddeloh’

A magyar kertkultúrából szinte teljesen hiányzó hemlokfenyők közül ez a fajta a kanadai hemlok egyik közepes termetű törpe, lecsüngő lombú változata. Lombozata különösen kihajtáskor különösen szép a zöld különböző árnyalatai miatt. Szabadtéri edényes növénynek is alkalmas akár egy-két évtizedig, persze a megfelelő talajjal és tápanyag-utánpótlással. Kiültetve a középkötött, jól szellőző talajokon, félárnyékban, öntözés mellett napon is szépen fejlődik. A hosszú szárazságot a hemlokfenyők nehezen viselik, így ilyenkor öntözéssel mindenképp segíteni kell nekik. Egyebekben nagyon hálás, és méltánytalanul elhanyagolt rendkívül szép növények. A Szarvasi Arborétum egyik eldugott zugában állt egy öreg hemlokfenyő, talán pont a kanadai, de lehet, hogy a nyugati (T. heterophylla). Ha van olyan nagytermetű fenyőféle, ami bármikor felveszi a versenyt szépségben a cédrusokkal, akkor azok a hemlokfenyők. Akár törpe, akár óriás (alapfaj), mind igazi ékköve lehet bármely kertnek.

Mérete kifejlett korában: Sz: 50-100 cm x M: 50-100 cm

‘Jeddeloh’ kanadai hemlokfenyő – Tsuga canadensis ‘Jeddeloh’.

Our English language page is under construction. For English service, please call (+36 30 635 69 65) or write (demetriakert@gmail.com)to us!

Pagina noastră în limba română este în construcție. Pentru serviciul românesc, vă rugăm să sunați la
(+36 30 889 16 91) sau să ne scrieți (demetriakert@gmail.com)!