Barion Pixel

Szőlőborsfa, csodafa

Idesia polycarpa syn. Polycarpa maximowiczii

Az utóbbi két évtized legnagyobb/legjelentősebb, kertkultúrát érintő felfedezése lehet ez a fafaj… legalábbis a nyugati világban, mivel származási helyén, a Távol-Keleten régóta ismert és hasznosított is.

Nemzetségének egyetlen tagja, rendszertani besorolása nem egyértelmű, mert míg korábban a ramoncsifélék (Flacourtiaceae) közé, ma már a fűzfafélékhez (Salicaceae) sorolják.

Közepes termetű (↔: 10 m x ↕: 15 m), lombhullató, kétlaki fafaj. Azaz a homoktövishez (Hippophaë), a kínai kúszómagnóliához (Schisandra) vagy akár a páfrányfenyőhöz (Ginkgo) hasonlóan külön egyedeken fejlődnek a csak hím- és csak nőivarú virágok. Levelei szív alakúak, fonákjuk ezüstös (ez különösen teliholdas nyári estéken feltűnő a holdfényben), levélnyelük látványos piros. Ősszel nem színeződnek, csak a legutolsó napokon egy kissé sárgásra, majd az első fagyokkal a lombozat 90-95%-a egy hullámban lehullik (ebből a szempontból is rendkívül praktikus). Kérge sima, szürke, csak az idős egyedeken alakul át valamennyire táblázottan hasadozottá. Laza ágrendszere kúp alakú koronát alkot. Amitől azonban igazi kaland (lehet), hogy amellett, hogy a hímivarú egyedek virágzatai is enyhén illatosak, a nőivarúak hatalmas fürtökben hozzák viaszos, pirosra érő bogyóterméseiket. A fürtök hónapokig a kopasz fákon maradnak, amitől egészen lenyűgöző díszei lehetnek egy-egy kertnek (lásd: https://www.google.com/search?q=idesia+polycarpa&rlz=1C1PRFC_enHU621HU621&sxsrf=ALeKk001crz2H0qCi8fHqpIAGzgYkfd-TQ:1601198006408&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjl7Yuz_4jsAhUtiYsKHXfpAXUQ_AUoAXoECBgQAw&biw=1366&bih=667#imgrc=BPgwVhsh26r1JM&imgdii=3HRQEJLUG3gEyM). Külön érdekessége, hogy a szakirodalom szerint a nőivarú egyedek porzófa jelenléte nélkül is képesek termést kötni (partenokarpia). Ezek alapján nem véletlen, hogy Kínában ültetvényeken nevelik (legalábbis ékes kínai írásjelekkel körbedíszített képeket már lehet találni az ’Idesia plantation’ keresőkifejezéssel). Hja, kérem, kínai barátaink már kapcsoltak…

3.000 Ft31.500 Ft Bruttó ár 27% áfával

Kiegészítő információk

Teljesen télálló, a hőmérsékleti extremitásokat is jól viseli. Személyes tapasztalatunk eddig csak középkötött talajon való nevelésével van, de a nagyon levegőtlen/kompakt agyagtalajok kivételével valószínűleg mindenhol helyt tud majd állni, ha a számára szükséges vízmennyiséget megkapja. Különösen fiatalon, az első néhány évben, azaz a stabil eredésig fontos az öntözése, mert a szárazságot ilyenkor még kimondottan nehezen viseli.

A fajjal, klímaváltozás elleni közdelemben való hasznosíthatósága miatt, külön bejegyzésben foglalkoztunk: https://demetriakert.hu/klimafa-02-csodafa-idesia-polycarpa/

Eladásra kínált állományunk magvetéssel szaporított növényekből áll, amelyekről még nem lehet tudni, hogy milyen neműek. Ritkasága és fentebb részletezett gazdasági pontenciálja tükrében e szempont miatt kínáljuk növényeinket az alábbi nagyon kedvező árakon. Aki meglátja benne a gazdasági lehetőséget és több növény ültetésével szert tesz a legelső termő állományokra, az kvázi behozhatatlan előnyre számíthat a később eszmélőkkel szemben. Közhely, de igaz: a tudás (= tapasztalat) hatalom (Scientia potentia est).

Nagykereskedőket, továbbneveléssel is foglalkozó kertészeti árudákat és állománytelepítésben (nem kereskedelmi célú felhasználás) gondolkodó magánszemélyeket a kisebb konténeres növényekkel tudjuk kiszolgálni, nagy méretű növényekből a készletünk korlátos.

 

Méretek - × - × - cm
Magasság:

80-100 cm, 100-150 cm, 140-170 cm, 170-200 cm, 220+

Konténerméret:

3 l, 5 l, 7.5 l, 7.5 l, 15 l

Súly:

2 kg, 5 kg, 6 kg, 6 kg, 15 kg

Hozzá ajánljuk

Érdekelheti még…

Our English language page is under construction. For English service, please call (+36 30 635 69 65) or write (demetriakert@gmail.com)to us!

Pagina noastră în limba română este în construcție. Pentru serviciul românesc, vă rugăm să sunați la
(+36 30 889 16 91) sau să ne scrieți (demetriakert@gmail.com)!