Barion Pixel

Oltvány fenyőféléink #01

Tisztelt Vásárlóink!

 

Ajánljuk figyelmükbe az alábbi „szemelvényeket” kertészetünk oltvány fenyőféléinek kínálatából. Minthogy e télálló kerti növényeinket folyamatosan konténerben neveljük, így a kemény fagyos időszakok kivételével (amikor a talaj átfagyása miatt fizikailag nem lehetséges az ültetés) egész évben ültethetők is, eredésük – a kötelező miminális gondozás és odafigyelés mellett egészen biztos. Oltvány fenyőfélékből (tű- és pikkelylevelű nyitvatermők) álló választékunkat folyamatosan bővítjük, a fenyőfélék rajongóinak és gyűjtőinek javasoljuk, hogy időről-időre látogassanak vissza honlapunkra.

 

Faj Méret Kisker. ár/db (bruttó HUF)
törpe szerb luc –

Picea omorika ‘Nana’

4 l-es konténerben 4500
kékes lombú cirbolyafenyő –

Pinus cembra ‘Glauca’

2 l-es konténerben

4 l-es konténerben

3500

4500

‘Xavery’ törpe erdeifenyő –

Pinus sylvestris ‘Xavery’

4 l-es konténerben 4500
‘Wurstle’ törpe feketefenyő –

Pinus nigra ‘Wurstle’

4 l-es konténerben 4500
sárgalombú erdeifenyő –

Pinus sylvestris ‘Aurea’

4 l-es konténerben 2021 tavaszi szezonra elfogyott
aranyló keleti luc –

Picea orientalis ‘Aurea’

2 l-es konténerben 3500
‘Nellie D’ japán fehérfenyő –

Pinus parviflora ‘Nellie D’

2 l-es konténerben 3500
‘Shizuka Goten’ japán fehérfenyő –

Pinus parviflora ‘Shizuka Goten’

2 l-es konténerben 3500
törpenövésű enyvesfenyő –

Pinus resinosa ‘Nana’

4 l-es konténerben 4500

 

Növényleírások, tudnivalók:

 

Törpe szerb luc – Picea omorika ‘Nana’

A szerb luc nagyon szép, törpe növésű változata. Tűleveleinek színe fényeszöld, fonáka ezüstös csíkos, ezzel a növény tömött, sűrű lombozata rendkívül érdekes színhatást mutat. Fiatalon inkább gömbszerű, de idővel vezért nevel és néhány évtized alatt 5-7 m magasságot is elérhet. Lassú növekedése és kis termete miatt kisebb kertekbe is bátran ajánlható. Talajokban nem válogat, félárnyéktól a teljes napig mindenféle fekvésben szépen fejlődik, és a száraz magyar klimatikus adottságokat is kiválóan tűri.

Törpe szerb luc – Picea omorika ‘Nana’, 2 l-es konténerben

Kékes lombú cirbolyafenyő – Pinus cembra ‘Glauca’

A havasi cirbolyafenyő gyönyörű, kékeszöld tűlevelű fajtája. Koronája fiatalon szabályos kúp alakú, idővel fellazul és közepes méretű fává fejlődik. Talajára és fekvésére közepesen igényes: a nem túl kötött, enyhén savanyú vagy semleges talajokon, teljes napon, de nedvesebb környezetben fejlődik ideálisan (azaz tőzegmohával érdemes javítani a talaját és öntözéssel segíteni a fejlődését). Igényeinek figyelembe vételét pompás lombozattal hálálja meg, igazi ékszere lehet bármely, nem túl kicsi kertnek.

Mérete kifejlett korában: Sz: 4,5 m x M: 9 m

Kékes lombú cirbolyafenyő – Pinus cembra ‘Glauca’, 2 l-es konténerben

‘Xavery’ törpe erdeifenyő – Pinus sylvestris ‘Xavery’

Az erdeifenyő nagyon érdekes fejlődésű, törpe fajtája. Koronája oszlopos-kúpos formát vesz fel idővel, a tűlevelei sajátosan változékonyak hosszú (normál) és furcsa, pamacsszerű, rövid formák között. Ettől az egész növénynek érdekes, „borzas” hatása van. Kiskertekbe is bátran ajánlható. Talajokban, fekvésben nem válogat, a nagy nyári aszályok idején érdemes az öregebb egyedeknek is némi öntözéssel segíteni.

Mérete kifejlett korában: Sz: 0,7-1 m x M: 1,2-1,5 m

‘Xavery’ törpe erdeifenyő – Pinus sylvestris ‘Xavery’, 4 l-es konténerben

‘Wurstle’ törpe feketefenyő – Pinus nigra ‘Wurstle’

A feketefenyő szabályos gömb alakra növő, törpe fajtája.

Kifejlett korában sem éri el a 2 méteres magasságot. Növekedése törpe fajtájának tükrében azonban gyorsabb, mint pl. a P. n. ‘Pygmaea’ fajtáé. Kiskertekbe is bátran ajánlható. Talajokban, fekvésben nem válogat, a nagy nyári aszályok idején érdemes az öregebb egyedeknek is némi öntözéssel segíteni.

‘Wurstle’ törpe feketefenyő – Pinus nigra ‘Wurstle’, 4 l-es konténerben

Sárgalombú erdeifenyő – Pinus sylvestris ‘Aurea’

A feketefenyő sajátos lombszínű klónja. Hajtásai főleg tavasszal aranysárgák, egészen szürreális színt kölcsönözve a növénynek. Lombja őszre/télre is megőriz valamennyi sárgás színezetet. A sárga tűlevelű fenyőfélék általános szabálya, hogy mivel hajlamosabbak teljes napon a tűleveleik megperzselődni („napégés”), ezért számukra inkább csak a félárnyékos fekvésű (északi vagy nyugati), és az egyenletesebb vízellátású helyek alkalmasak. Színhatása miatt, főleg sötétzöld, esetleg kék-kékeszöld lombozatú növényekkel társítva igazán látványos szoliterré nevelhető. Talajjal szemben nem igényes, fejlődése az alapfajénál valamennyivel gyengébb, de nem törpe, így várható végleges méreteit érdemes figyelembe venni ültetésekor. Közepes méretű korában a fiatal hajtásainak (un. gyertyák) fejlődése idején speciális kurtító metszéssel lombozata még dúsabbá-sűrűbbé nevelhető. (Ez a technika a közepes vagy nagyobb termetű Pinus fajok szinte mindegyikére alkalmazható egyébként.)

Mérete kifejlett korában: Sz: 3-4 m x M: 6-10 m

Sárgalombú erdeifenyő – Pinus sylvestris ‘Aurea’, 4 l-es konténerben

Aranyló kaukázusi luc – Picea orientalis ‘Aurea’

A szakirodalom a P. o. ‘Aureospicata’ fajtával azonosnak tekinti. Érdekessége, hogy kihajtáskor az új növekménye sárga vagy sárgászöld, de ez idővel visszazöldül. Az egyébként nagy termetű alapfajnál gyengébb növekedésű, de így is termetes fává cseperedő különlegesség. Tűlevelei aprók, felületük fényes sötétzöld, ágai ívesen lehajlóak. A nagyobb egyedek megjelenése olyan, mintha egy hatalmas lucfenyő méretarányosan összenyomott, élő makettjei lennének. Már csak a törpök hiányoznak Aprajafalváról… J Tavaszi-nyáreleji színhatása és habitusa miatt mindenképp nagyobb figyelemre érdemes fajta. Üde, nedves, párás környezetben fejlődik igazán szépen. A félárnyékos fekvést is elviseli.

Mérete kifejlett korában: Sz: 6 m x M: 20-30 m

Aranyló kaukázusi luc – Picea orientalis ‘Aurea’, 2 l-es konténerben

‘Nellie D’ japán fehérfenyő – Pinus parviflora ‘Nellie D’

A japán fehérfenyő önmagában egy soványka cirbolyára emlékeztető faj, de a fajtái… (idézzük:) „Hát, ezek valami csodák!” A vásárlói lelkesedést csak osztani tudjuk, mert egyrészt a japán fehérfenyő fajtái hatalmas változatosságot mutatnak, így akár specifikusan is alkalmasak gyűjtésre, másrészt egyik szebb, mint a másik. Ez a klón nagyon sűrű hajtásrendszerű, bájosan finom, kékeszöld lombozatú, teljesen törpe (0,8-1,2 m kifejlett korában!) fajta. Semleges vagy gyengén savanyú talajba (tőzegmoha), közepesen nedves helyre (öntözés), teljes napfényre való. Mivel a japán fehérfenyő fajtái kimondottan jól viselik az edényes nevelést, így aki szeretné, nagyobb edényekben, kültéri dézsás növényként is tarthatja, vagy bonsai-neveléséhez is használhatja (megfelelő tápanyag-utánpótlással és a téli szárazság és tűző napsütés elleni védelemmel-odafigyeléssel!).

‘Nellie D’ japán fehérfenyő – Pinus parviflora ‘Nellie D’, 2 l-es konténerben

‘Shizuka Goten’ japán fehérfenyő –Pinus parviflora ‘Shizuka Goten’

Az előbbi fajtánál robusztusabb növekedésű, kifejlett korában 2-2,5 m-es magasságot is elérő, de hasonlóan bájos és exkluzív megjelenésű ritkaság. Tűlevelei szintén mutatják a jellegzetes selymes textúrát és „cirmosságot”. Igényei és gondozása mindenben megegyezik a ‘Nellie D’ fajtánál leírtakkal.

‘Shizuka Goten’ japán fehérfenyő – Pinus parviflora ‘Shizuka Goten’, 2 l-es konténerben

Törpenövésű enyvesfenyő – Pinus resinosa ‘Nana’

Az enyvesfenyő vagy szurokfenyő törpe növésű fajtája. Szabályos gömb vagy párna koronájában a hajtások nagyon sűrűn állnak, tűlevelei erősek és fényeszöldek. Az alapfaj nagyon szívós fa, ezt az előnyös tulajdonságát a törpe fajtája is megtartotta. Talajokban nem válogat, fekvésben a félárnyéktól a teljes napig szintén jól alkalmazkodik. Mérete miatt kiskertekbe, de tágasabb sziklakertekbe vagy kőkertekbe is nyugodtan ajánlható.

Törpenövésű enyvesfenyő – Pinus resinosa ‘Nana’, 4 l-es konténerben

Our English language page is under construction. For English service, please call (+36 30 635 69 65) or write (demetriakert@gmail.com)to us!

Pagina noastră în limba română este în construcție. Pentru serviciul românesc, vă rugăm să sunați la
(+36 30 889 16 91) sau să ne scrieți (demetriakert@gmail.com)!