Barion Pixel

A Demetria Kert saját ültetőközeg-specialitásai és kis kiszerelésű közegalapanyagai

Kedves Vásárlóink!

Kedves növénybarátok!

 

Kertészetünk növényápolásban-növénytartásban szerzett közel két évtizedes gyakorlati tapasztalatai alapján állítottuk össze és manufaktúrás formában készítjük a webáruházunkon keresztül megvásárolható speciális, tőzegmoha és kókuszrost alapú, megfelelő ásványi adalékanyagokkal kiegészített ültetőközegeinket. Tekintsék meg az illusztrált táblázatban elhelyezett „promóciós” fényképeinket az egyes ültetőközegeinkben hosszú ideje nevelt növényeinkről és győződjenek meg ültetőközegeink professzionális alkalmasságáról.

Árjegyzék letöltése innen (katt a linkre, pdf fájl fog megnyílni):

Demetria Kert_ültetőközegeink_összefoglaló táblázat_2021.05.30._v2.0

 

Nem állítjuk, hogy mi tudjuk az egyetlen és üdvözítő igazságot; nem állítjuk, hogy másnál, más módszerrel nem lehet sikeres ugyane növények nevelése. Régi közhely: ahány ház, annyi szokás. Nekünk az itt kínált összetételek váltak be, ezért ezeket kínáljuk termékeinkként is, hogy ezáltal lehetőséget nyújtsunk azoknak, akik szeretik a növényeket és hajlandók áldozni is arra, hogy ne a kukának vásároljanak újra és újra, mert meggyőződésünk, hogy a sikerélménynél jobb motiváció nincs.

 

Gyakorlati tapasztalatunk, hogy ami működik a nagyüzemi üvegházi növénytermesztésben, az nem alkalmas ugyanazon növényfajok szobai tartására. Például azért mert a tőzegmohás cikász (Cycas revoluta), kála (Calla sp.) vagy pompás kutyatej (Euphorbia millii) ültetőközege nem szárad ki elég gyorsan/túl gyorsan kiszárad/nem szellőzik megfelelően. Ez jobb esetben a növény senyvedését, elégtelen fejlődését, rosszabb esetben a pusztulását (általában gyökérrothadás miatt) okozza. Az általunk előállított ültetőközegek biztosítják a közegenként javasolt növények szobai és/vagy kerti tartása esetén az erőteljes és egészséges fejlődés alapfeltételét: a növények gyökérzetének egészségét.

 

Különösen érdekes számunkra az „általános virágföld” ügyes marketinggel felépített, kipusztíthatatlan mítosza… Minthogy tapasztalataink és szakmai véleményünk szerint ez egy zsákutca, így hiánypótlásnak szánjuk e szolgáltatásunkat, és csak olyan közegeket kínálunk, amelynél a feltüntetett adott fajok/nemzetségek tagjain élesben, esetenként évek kísérletezésével kipróbáltuk és sikerre vittük a nevelésüket. Természetesen, nincs az a professzionális, prémium kategóriás ültetőközeg, ami kiválthatja a többi abiotikus tényező (fény, hőmérséklet, vízellátás, tápanyagellátás stb.) esetleges nem megfelelő biztosítását, hiszen minden növényfaj más-más környezeti feltételekhez alkalmazkodott, így ezek összességét kell jól reprodukálni, ha sikerrel akarjuk nevelni a növényeinket. Ami az ültetőközeget illeti, mi biztosítani tudjuk a lehető legjobb, „cserépkész” minőséget – a többit már a növénybarát gondossága fogja eldönteni….

Minden növényfajjal/nemzetséggel mi sem tudunk foglalkozni, így a listánk természetesen nem kimerítő jellegű, viszont a legszélesebben vett dísznövénypiac igen nagy részét lefedi (a növényvilág annál sokkal nagyobb és változatosabb, hogy mindenre lehessen kapacitásunk, ráadásul a piacon elérhető kínálat – ha lassan is, de – folyamatosan bővül). Amennyiben olyan növényről van szó, ami a közegenkénti javasolt nemzetségek és fajok felsorolásában nem szerepel, hívjon minket vagy írjon nekünk, és empirikus alapon javaslatot teszünk arra, hogy mely közegünkkel lehet perspektívája a kísérletezésnek…

 

A közegek nedvességtartalmának ingadozásából esetleg fakadó súlybeli szórást kiküszöbölendő közegeinket térfogatra (meghatározott literes egységekben) értékesítjük. Praktikus infók: a római sorszámokkal ellátott ültetőközegeinkből 1 liternyi mennyiség kb. egy 12-14 cm átmérőjű cserép teljes, közepes tömörítés melletti kitöltésére elegendő. Az olyan közegeinket, amelyeket a szállítási költségek minimalizálása érdekében és/vagy az előállítási folyamat sajátosságai miatt esetleg puskaporszáraz állapotban értékesítjük, javasoljuk felhasználás előtt minimális vízzel (1 liter közeghez 0,5-1 dl víz) átnedvesíteni, hogy kényelmesen és szakszerűen lehessen az ültetési műveletet elvégezni. Kiszerelést tekintve elsősorban kisebb, felhasználóbarát, jól postázható mennyiségeket kínálunk (1 vagy 3 l, 5 l, 10 l), akinek azonban valamely alapanyagunkból vagy keverékünkből nagyobb mennyiségre (50 liter felett) lenne szüksége, nyugodtan írjon nekünk (demetriakert@gmail.com) és kérjen árajánlatot, mert ilyen esetben már lehet relevanciája kedvezményes árképzésnek.

 

Árak: mielőtt bárki felháborodott levéllel/kommenttel szeretné nemtetszését kifejezni az árainkat illetően, gondoljon bele, hogy aktuálisan mennyibe kerül 1 kg minőségi(bb) kenyér vagy 1 liter benzin… Gondoljon bele abba, hogy minőségi ültetőközegek összes alapanyagát beszerezve (esetenként tényleg szinte a világ végére kell mennünk egy-egy speciálisabb anyagért, azaz nagyon magasak a szállítási költségeink), kemény munkával homogenizáljuk/frakcionáljuk az ömlesztett alapanyagokat, gondos receptúráink kikísérletezésével éveket töltöttünk/töltünk, -valamint, hogy vajh’ milyen bér- és adóterhek rakódnak egy-egy munkaórára…ami például a keverékek elkészítését és csomagolását terheli. Azt se tévessze szem elől, hogy Magyarországon az általános forgalmi adó (ÁFA), ami e termékeinket is sújtja, 27% (összehasonlításként: Németországban és Hollandiában 6-7% körüli)! Ez bizony nem a mi jövedelmünk, hanem a nekünk fizetett árakból „lelkes és teljesen őszinte mosoly” kíséretében tesszük is be a kedves államkincstárba…. Hja, igen, talán a legfontosabb: minőségi ültetőközegekben a növényeket csak akkor kell átültetni, ha már kinőtték a cserepüket. Ennek ideje növényenként változó (és cserép-/konténerméret növekedésével folyamatosan növekvő), átlagban 2-5 év is lehet. Így visszaosztva, egészen új megvilágításba kerül azért a gazdaságosság szempontja – szerintünk. Akinek pedig így sem tetszik, a piacon végtelen a termékek kínálata, lehet választani mást, vagy nekikezdeni önállóan elkészíteni a megfelelő keverékeket. „Choices.”

 

Ha kipróbálja valamely közegünket, és elégedett vele, nekünk annál nagyobb elégtétel nem szükséges. Persze, ha meg is osztja velünk véleményét, azt külön is megköszönjük. Ha pedig növényeinket vagy ültetőközegeinket illetően további kérdésre vagy tanácsra lenne szüksége, forduljon hozzánk bizalommal. Ha tudunk, biztosan segítünk választ találni. 😉

 

Üdvözlettel:

Demetria Kert – www.demetriakert.hu

demetriakert@gmail.com

Our English language page is under construction. For English service, please call (+36 30 635 69 65) or write (demetriakert@gmail.com)to us!

Pagina noastră în limba română este în construcție. Pentru serviciul românesc, vă rugăm să sunați la
(+36 30 889 16 91) sau să ne scrieți (demetriakert@gmail.com)!