Barion Pixel

Előrendelési lehetőség különleges növényeinkre

Tisztelt Vásárlóink!

Bizonyos ritka/nehezen szaporítható, emiatt csak kis tételben rendelkezésre álló és alább nevesített növényeinkből előrendelési lehetőséget biztosítunk.

Előrendelési lehetőséggel vásárolható növényeink („First come, first serve” / Aki kapja, marja!):

 

Faj Méret Mennyiség (készlet) Kisker. ár/db (bruttó HUF) Szállítható (várhatóan) Megj.
hibrid varázsmogyoró –

Hamamelis × intermedia

40-60 cm+ 16 db 4000 Ft 2020 november közepe-vége 2017-es szaporítás
hóvirágfa –

Halesia carolina

80-100+ cm* 4 db 5000 Ft 2020 november közepe-vége / 2021 márciusig 2017-es szaporítás
vörös tölgy –

Quercus rubra

10-15+ cm / ~1000 db 500 Ft 2020 november közepe-vége / 2021 márciusig 2019-es szaporítás
mocsártölgy –

Quercus palustris

10+ cm / ~600 db 600 Ft 2020 november közepe-vége / 2021 márciusig 2019-es szaporításból

szabadgyökerű növényeket lehet előrendelni, ezért olcsó

vadcitrom –

Poncirus trifoliata

10+ cm

15-20 cm

~1000 db 600 Ft

900 Ft

2020 november közepe-vége / 2021 március-április 2018-as szaporításból;

szabadgyökerű növényeket lehet előrendelni, ezért olcsó

fehér gyömbérliliom –

Hedychium coronarium

n.a. kb. 20-30 db, 5-7,5 l-es cseréppel tudunk szaporítani, a rizómák méretétől függően 5000 Ft – 6500 Ft 2021 május
sascsőr jukka –

Yucca rostrata

n.a. ~200 db 2000 Ft 2021 május 20201 tavaszán lehet szétültetni
kék jukka –

Yucca rigida

n.a. ~200 db 2000 Ft 2021 május 20201 tavaszán lehet szétültetni
sivatagi üstükösfű –

Dasylirion wheeleri

n.a. ~100 db 2000 Ft 2021 május 20201 tavaszán lehet szétültetni
négyélű üstökösfű –

Dasylirion quadrangulatum

n.a. ~100 db 2000 Ft 2021 május 20201 tavaszán lehet szétültetni

*Túlméretes növény, postai szállítása megoldható, de csak felár ellenében, így telephelyi átvétel javasolt!

 

Növényleírások, tudnivalók:

 

FIGYELEM!

Növényeink fényképeire vonatkozó tájékoztató:

A növényeinkről bemutatott fényképek illusztrációk. Mivel irreális elvárás, hogy minden növényünket egyesével lefényképezzük, ezért minden esetben kiválasztunk egy vagy néhány olyan pédányt, amivel az adott növény, mint termék minősége, véleményünk szerint vizuálisan jól bemutatható. Következésképp előfordulhatnak minimális eltérések a képeken szereplő növények és a csomagküldéssel rendelt és átvett növények között. (pl.: színárnyalat, ágelrendezés, stb.). Az elsődleges minőségi standardot minden esetben az egyes növények (termékek) „Méret” rovatában feltüntetett adatok jelentik. Kérjük ezen információk mindenkori figyelembe vételét!

 

Hibrid varázsmogyoró – Hamamelis × intermedia

A varázsmogyórófélék családjába (Hamamelidaceae) tartozó faj a japán (H. japonica) és a molyhos (H. mollis) csodamogyoró hibridje. Kis termetű, ritka cserjék vagy fácskák (max. 3,5 m x 3,5 m). Különlegességüket és díszítő értéküket két sajátosságuk adja: Az egyik, hogy a sárgától a vörösig terjedő színű, szalagszerű, színes pókokra emlékeztető sziromlevelű, illatos virágaikat a tél közepétől kora tavaszig tömegesen hozzák a csupasz ágakon, gyakran az első enyhébb, napsütéses napokon már nyílnak (még akár a hóvirágot is beelőzve!). A másik pedig, hogy lombozatuk ősszel heteken keresztül a sárga, narancs, piros és vörös gyakorlatilag minden árnyalatában képesek pompázni. Talán ilyenkor a legszebbek. Teljesen télállók, szép fejlődésükhöz mérsékelt öntözést igényelnek. A két legfontosabb követelményük: hogy tűző napra és nagyon mély árnyékba ne kerüljenek (előbbin nyáron megégnek, utóbbin nem fognak jól fejlődni és nem színeződnek szépen ősszel), valamint, hogy talajuk humusztartalma magas legyen. Erre a célra kiválóak az „általános virágföldek.” J Megfelelő tápoldatozás mellett kültéri dézsás növényként is nevelhetők, így nagyobb teraszok, belső udvarok díszítésére is használhatók.

Elterjedésük gátja/ritkaságuk magyarázata, hogy csak magról, illetve a fajták oltással szaporíthatók (de csak saját alanyra), a magok pedig évekig is elfekszenek.

Hibrid varázsmogyoró – Hamamelis × intermedia anyanövény tavaszi virágzáskor
Hibrid varázsmogyoró – Hamamelis × intermedia. Őszi színeződés elején; ezeket a növények kerülnek szétültetésre, azaz ezekből lehet előrendelni.
Hibrid varázsmogyoró – Hamamelis × intermedia. Kb. 10 nappal az előző kép után.

Karolinai hóvirágfa, karolinai ezüstcsengőfa – Halesia carolina

A sztóraxfélék (Styracaceae) családjába tartozó, Észak-Amerika déli részén honos, közepes termetű fafaj (8 – 10 m x 8 m). Igazi ritkaság (mint a sztóraxfélék családjának minden tagja). Ennek magyarázata ugyanaz, mint amit a varázsmogyorónál leírtunk. Teljesen télálló, szélvédett, félárnyékos helyet, egyenletes vízellátást és magas humusztartalmú talajt igényel, azaz egyike a „Tímea-típusú trófeafeleség” növényeknek. Cserébe tavasszal hatalmas tömegben, akár több héten át is borítják ágait a kissé csüngő virágzatokban álló, fehér vagy halványrózsaszín, a hóvirágra emlékeztető, harang alakú virágai.

Karolinai hóvirágfa, karolinai ezüstcsengőfa – Halesia carolina. Mivel a növényeik lombhullás állapotában vannak, virágzáshoz pedig túl fiatalok, ezért Wikipedia Commons hozzáférésű képpeket használunk illusztrációnak. Itt: habitusfotó.
Karolinai hóvirágfa, karolinai ezüstcsengőfa – Halesia carolina. Mivel a növényeik lombhullás állapotában vannak, virágzáshoz pedig túl fiatalok, ezért Wikipedia Commons hozzáférésű képpeket használunk illusztrációnak. Itt: virágok közelebbről.

Vörös tölgy – Quercus rubra

Észak-Amerikából származó lombhullató tölgyfaj, amelyet tűrőképessége és betegségektől/kártevőktől való mentessége miatt városi faként is egyre gyakrabban lehet látni Magyarországon is. Nagy termetét (21 m x 30 m) a tölgyekre jellemző módon csak igen-igen lassan, 4-5 évtized alatt éri el, ültetésénél illik ezt figyelembe venni. Talajjal és fekvéssel szemben igénytelen, öntözéses segítségre csak fiatalon szorul, főleg, ha már kiskorában teljes napra kerül. Ez hosszú távon kifizetődő, mert szabályosabb koronát és gyorsabban nevel, ha nincs árnyékban, de elviseli a félárnyékot is. Mélyen karéjos, hegyes levelei ősszel először pazar vörösre, utána vörösesbarnára, később sárgára, végül teljesen barnára színeződnek, mielőtt lehullanának. „Golyóállósága” és faanyagának értéke kiváló klímafává teszi, így hamarosan a Klímaváltozás menüpontban részletesen is tárgyaljuk.

Vörös tölgy – Quercus rubra. Az első színeződő levelek idén ősszel.
Vörös tölgy – Quercus rubra. Kb. 10 nappal az előző kép után fényképezett állapot.

Mocsártölgy – Quercus palustris

Szintén Észak-Amerikából származó lombhullató tölgyfaj. Szintén nagytermetű (18 m x 30 m) fává fejlődik. Levelei nagyon mélyen, jellegzetesen karéjosak, a vegetációs időszakban fényes zöldek, ősszel bíborvörösre vagy skarlátvörösre színeződnek, és sokáig, akár egész télen is a fán maradnak. A tölgyek egy jó részétől eltérően kimondottan szereti a vizet, nedvesebb környezetben érzi igazán jól magát, de szárazabb helyen is megmarad, ha öntözéssel segítik, amíg el tudja érni a talajvizet. Tópartra, csatornapartra, árterekbe maximálisan alkalmas, viszonylag ritka faj, amely a vörös tölgyhöz hasonlóan szintén mentes a betegségektől/kártevőktől.

Mocsártölgy – Quercus palustris. Az elsőként színeződő levelek idén ősszel.
Mocsártölgy – Quercus palustris. Kb. 10 nappal az előző kép után fényképezett állapot.

Vadcitrom – Poncirus trifoliata syn. C. trifoliata

Sűrű ágú, lombhullató citrusféle, amelyik Magyarországon is teljesen télálló, kistermetű fa (a mi kertünkben lévő anyanövényünk a 2011-es -27 °C-os szibériai hideget is rezzenéstelenül tűrte!). Ágai és az azokon fejlődő hatalmas tövisei télen is zöldek. Az idősebb növényeken tavasszal, lombfakadás elején nyíló fehér virágai a tövistenger között lenyűgöző látványt nyújtanak. Sorba ültetve olyan áthatolhatatlan sövényt lehet belőlük kialakítani, amin szó szerint csak tankkal lehet átjutni, így vadsövénynek is tökéletesen alkalmas. Ősszel érő apró, kellemes illatú citrusterméseiben rengeteg mag van, emiatt a húsa nem élvezhető, de kicsit utóérlelve a levét ki lehet préselni pl. teába. Betegségei vagy kártevői nincsenek, és a pangó vizes vagy extrém száraz területek kivételével mindenhol szépen fejlődik.

Vadcitrom – Poncirus trifoliata syn. C. trifoliata. Kétéves magoncaink egy része, ezek kerülnek szétültetésre, azaz ezekből lehet rendelni.

Fehér gyömbérliliom – Hedychium coronarium

A gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó, gyöktörzses (rizómás) egzóta, amely pompás lombozatával (hajtásai akár 2-3 m magasak is lehetnek) és ősszel nyíló, tömött füzérvirágzatban álló porcelánfehér, sárgás közepű virágaival díszít. Virágainak illata egészen pompás, félúton van az agresszív liliomok és a fülledten nehéz tubarózsa illata között, a valódi jázminra emlékeztető felhangokkal. Este-kora éjjel a legerősebb a virágok illata, ilyenkor szélirányban messziről is érezni lehet. Félárnyékos vagy mérsékelten napos helyeken nagyméretű dézsás növényként (ilyenkor lombozatával együtt teleltethető a leanderhez hasonlóan) vagy jó minőségű (pl. sok komposztanyaggal feljavított) kerti talajba, előhajtatást követően kiültethető (rizómáit az első fagyok előtt vagy közvetlenül utánuk fel kell szedni és fagymentesen teleltetni, pont ahogyan a virágnádakat (Canna) szokás).

Fehér gyömbérliliom – Hedychium coronarium. Virágzat esti fényekben.
Fehér gyömbérliliom – Hedychium coronarium. Virágzat déli fényekben.
Fehér gyömbérliliom – Hedychium coronarium. Anyanövény habitusképe.

 

Sascsőr jukka – Yucca rostrata

Rendszertől függően az agávéfélék (Agavaceae) vagy spárgafélék (Asparagaceae) családjába tartozó, szépsége miatt igen keresett jukka faj. Talán az egyik legszebb télálló, törzses jukka – nem véletlen, hogy az olasz/spanyol/mexikói importból a fél világon átutaztatva behozott évtizedes, öreg növényeket több tízezres, esetenként százezres összegekért „vesztegetik”… Keskeny szíjszerű, akár 60 cm hosszúságot is elérő kékes levelei üstököt alkotnak sokáig elágazás nélkül fejlődő áltörzsén. Minden levél – a nemzetségre jellemzően – erős tövisben végződik. Az elhalt alsó levelek levélalapig történő lemetszésével szabályos levélüstöke még látványosabbá tehető. Az ily módon létrejövő levélripacsokat csak akkor szabad lefejteni, ha már teljesen elszáradtak, hogy a törzs ne sérüljön. Tűző napra, laza, jó vízáteresztő talajokba való (ideálisan a kert vízvesztő helyére, azaz olyan helyekre, ahonnan nagyobb esők után vagy a tavaszi hóolvadáskor elfolyik a nedvesség, nem pedig összegyűlik). Kötöttebb talajokat kaviccsal/homokkal/tufával stb. drénezettebbé alakítva biztosabbá tehető a télállósága (ti. a kötöttebb talajok télen nedvesebbek, ez pedig az egyetlen igazi ellensége a télálló jukkáknak). A törzses fajokkal megegyezően ráérős, lassú növény, aminek különleges szépsége bőven ellensúlyozza a türelmet, ami a neveléséhez kell. Ha idős korában törzse egy-egy virágzást követően elágazik, akkor az ágakat a hónyomás miatti esetleges lehasadás ellen feltámasztással/összekötéssel védeni kell.

 

Kék jukka – Yucca rigida

A Y. rostratához hasonló, de szélesebb és kékebb levelű, szintén törzset nevelő, ritkább faj. Levelei tőrszerűen merevek, törzse könnyebben válik elágazóvá, mint az előbbi fajé. Igényeit tekintve mindenben megegyezik a sascsőr jukkánál leírtakkal.

 

Sivatagi üstükösfű – Dasylirion wheeleri

Magyarországon az üstökösfüvek ritkaságnak számítanak, elsősorban mexikói importból kerülnek be nagy és nagyon drága példányok, aminek magyarázata, hogy kicsi korukban nem különösebben látványosak, hírből sem mutatják azt a pompás karaktert, amit egy-egy évtizedes vagy öregebb növény. E faj levelei kékeszöldek, szíjszerűek, egymással szembefordítottan erősen tüskésen fogazottak, hatalmas üstökbe rendeződnek. Idővel masszív törzset képez, amely akár 1,5 m magas is lehet. A jukkákhoz hasonlóan a többéves egyedek a kimondottan meleg, száraz, erősen napos helyet kedveli. Mivel télállósága csak idősebb korban erősödik meg, és akkor is csak tökéletes téli csapadékvédelem mellett (azaz teljes téli szárazság biztosításával), így inkább edényes nevelésre javasolható. Gyűjtőknek és a törzses, jukkaszerű növények szerelmeseinek!

 

Négyélű üstökösfű – Dasylirion quadrangulatum

Merev, ívelt, keskeny, négyélű, fűszerű levelei hullámzó, az ausztrál fűfákra (Xanthorroea) erősen emlékeztető levélüstököt alkotnak. Idővel ez a faj is masszív törzset képez. Lévén nem tövisesek a levelei, így könnyebb vele bánni is. Igényei és nevelése mindenben megegyezik a sivatagi üstökösfűnél leírtakkal.

Sascsőr jukka – Yucca rostrata és kék jukka – Yucca rigida magoncaink (alsó edénysor), illetve sivatagi üstükösfű – Dasylirion wheeleri és négyélű üstökösfű – Dasylirion quadrangulatum magoncaink (felső edénysor). Ebben a fejlődési állapotban még nincs a fajok között különbség, emiatt illusztráljuk őket a Wikipedia Commons képeivel. Az itt látható magoncok kerülnek szétültetésre jövő tavasszal, azaz ezekből lehet rendelni.
Sascsőr jukka – Yucca rostrata. Kifejlett egyed. Forrás: Wikipedia Commons.
Kék jukka – Yucca rigida. Kifejlett egyed. Forrás: Wikipedia Commons.
Négyélű üstökösfű – Dasylirion quadrangulatum. Kifejlett egyed. Forrás: Wikipedia Commons.
Sivatagi üstükösfű – Dasylirion wheeleri. Kifejlett egyed. Forrás: Wikipedia Commons.

 

Az előrendelés szabályai (az ÁszF-ünk (https://demetriakert.hu/aszf/) kiegészítése):

  1. Az igényelt növény(ek)re vonatkozó megrendelés leadása (e-mailben: demetriakert@gmail.com vagy telefonon: +36 30 889 16 91; díjbekérőhöz is szükségesek a számlázási adatok!).

 

  1. A megrendelést e-mailben visszaigazoljuk egy, a kért növények árának 20%-át kitevő díjbekérővel, valamint az előrendelt növények szállíthatóságának várható előrejelzésével.

 

  1. A díjbekérő átutalással történő rendezésével a megrendelt termékeket (növényeket) félretesszük/készleten tartjuk a Megrendelő részére. A szállítható állapot elérésekor e-mailben vagy telefonon (vásárlói preferencia szerint) visszajelzést küldünk a Megrendelőnek a tényleges szállítás dátumáról történő egyeztetéshez. Sikeres egyeztetést követően (vásárlói preferencia szerint) a fennmaradó összeg újabb díjbekérős előre utalásával vagy postai utánvételével (+500 Ft-os utánvételi díj terheli) küldjük a megrendelt növény(eke)t, illetve azok telephelyünkön is átvehetők (nincs szállítási költség!).

 

  1. Amennyiben a Megrendelő időközben el kíván állni a megrendelésétől, úgy tudomásul veszi, hogy a már átutalt 20%-os előlegre – készleten tartási díj címén – nem vonatkozik visszatérítési garancia.

 

  1. A megrendelésekre vonatkoznak a Demetria Kert általános megrendelési szabályai (min. rendelési érték bruttó 6350 Ft!; lásd: https://demetriakert.hu/vasarlas-megrendeles/), illetve a Megrendelő az előrendeléseknél is kifejezetten elfogadja Általános szerződési feltételeinket és Adatvédelmi nyilatkozat és adatkezelési tájékoztatásunkat (https://demetriakert.hu/adatvedelmi-nyilatkozat/).

 

  1. Ha bármilyen, előre nem látható, de minket (Demetria Kert) terhelő okból nem tudjuk teljesíteni (pl. növénybetegség/kártevő megjelenése és kártétele) az előre jelzett időszakban a Megrendelő részére az általa előrendelt termék(ek) postázását/átadását, úgy a teljesítés meghiúsulásáról e-mailben értesítést küldünk, és intézkedünk az előrendeléshez átutalt összeg teljes visszautalásáról.

 

Our English language page is under construction. For English service, please call (+36 30 635 69 65) or write (demetriakert@gmail.com)to us!

Pagina noastră în limba română este în construcție. Pentru serviciul românesc, vă rugăm să sunați la
(+36 30 889 16 91) sau să ne scrieți (demetriakert@gmail.com)!