Barion Pixel

Klímafa #03: Arizonai ciprus – Cupressus arizonica

A valódi ciprusfélék közé tartozó észak-amerikai örökzöld fa lenyűgöző tűrőképességével tűnik ki nemzetségének tagjai közül. Az elmúlt egy-két évtizedben már jól láthatóan felfedezte magának a kertkultúra, de potenciálja még messze nincs kihasználva. Közepes termetével (↔: 4,5 m x ↕: 12 m), és kékeszöld lombjával az alapfaj is látványos dísze lehet minden kertnek és parknak (a megfelelő térállás biztosítása mellett), de lombszínre (egészen ezüstöskék, illetve aranysárga), valamint koronaformára (oszlopos vagy csüngő) szelektált változatai is ismertek az örökzöld különlegességek rajongói előtt. Erős növekedés miatt csak nagyméretű sövénynek alkalmas, szűk területeken nem érdemes erőltetni, mert nem lesz szép az eredmény. 2,5 cm-es tobozai két év alatt érnek, érés után is sokáig a fán maradnak.

  1. Mennyire tűrőképes?

A tűrőképesség (egyik) mintájának tekinthető. A kéthetes -27 °C-os, csontrepesztő szibériai hideget éppolyan rezzenéstelenül tűri, mint a 40 °C-os döglesztő afrikai hőséget. Szárazságtűrése legendás; sőt a kék lombszínre szelektált fajtái akkor lesznek igazán világító színűek, ha nem öntözött körülmények közé kerülnek. Talajokban nem válogat, még a köves romtalajokon is érdemes tenni vele egy próbát, mert ha elég még a talajréteg, ahhoz, hogy stabilan megkapaszkodhasson a gyökérzete, akkor az ilyen, kedvezőtlen körülmények között is szép és jól hasznosítható növénynek bizonyulhat.

  1. Vannak-e speciális környezeti igényei, esetleg alkalmas-e speciális termőhelyekre?

Nincsenek. Talán a túlöntözött, levegőtlen agyagtalaj az egyetlen élettani „ellensége”. Ez a faj azok közé a növények közé tartozik, amit minél jobban próbálnak kényeztetni, annál rosszabb. Ültetés után egy-két évig (stabil eredés) nem célszerű teljesen magára hagyni az extrém szárazságok idején, de később a „gyönyörködj bennem és hagyj békén” kategória tipikus eseteként kezelendő.

  1. Milyen a biomassza-produkciós rátája?

Pikkelylevelű örökzöld létére kimondottan gyorsan képes fejlődni, jelentős biomassza-tömeget előállítva. Ez főleg igénytelensége tükrében kiemelkedő.

  1. Vannak-e az ültetésének egyéb járulékos hasznai?

Igen. Sűrű lombja és rugalmas faanyaga miatt szélfogóként lenne benne nagy perspektíva. Az „olcsó húsnak híg a leve” kategóriás nyárfák helyett ültetve jó eséllyel nem arról szólnának a hírek minden nagyobb vihar után, hogy hol mennyi fát tört derékba vagy csavart ki tövestől a szél. Lombját, ha nem vágják az ágat a törzsnél tövig, képes az öreg ágakon is regenerálni, így illóolaj-produkciós célú ültetvényes nevelése hosszú évtizedekik biztosíthat folyamatos lombtömeget a lepárláshoz (azaz folyamatos profitot). De még csak illóolajlepárlással se kell vesződni, mert – különösen a téli hónapokban – az arizonai ciprus lombját vágózöldként a virágkötészet minden mennyiségben képes lenne felszívni… A mezőgazdasági művelés alatt álló földek gazdaságilag nem vagy rosszul hasznosítható szegélyterületeinek e fajjal történő fásításával „több legyet lehetne ütni egy csapással”. Nehéz, füstös illatú illóolaja – a ciprusfélék illóolajaira jellemző módon – kiváló gombaellenes és rovarriasztó hatásokkal rendelkezik (többek között), ezért keresett árucikk (lehetne). Erős illatú, gyantás faanyagából jó fűrészáru is nyerhető egy-egy ültetvény fiatalításakor.

  1. Van-e inváziós potenciálja?

Bő évtizedes megfigyeléseink alapján nincs. Emberi közreműködés nélkül egészen minimális mértékben képes csak a magyar klímán önállóan szaporodni.

  1. Milyen a kártevőterheltsége?

A magányosan (szoliter) és kisebb csoportokba ültetett növényeknél nem jellemző, hogy bármilyen rovar- vagy gombakártevő érdemben tudná károsítani őket, míg a nagyobb, összefüggő állományokról nem állnak rendelkezésre ilyen információk.

Kínálatunk – méret és ár:
60 – 80+ cm / 7,5 l-es* konténerben = 5500 Ft

(*A képen még a tavaly őszi, 2 l-es konténeres állapotuk látható.)

Arizonai ciprus – Cupressus arizonica: négyéves, saját magból nevelt magoncaink 2 l-es konténerben.
Arizonai ciprus – Cupressus arizonica: saját kertünk húsz-huszonkét éves fája… Törzskerülete fél méter magasságban 128 cm (!)

Our English language page is under construction. For English service, please call (+36 30 635 69 65) or write (demetriakert@gmail.com)to us!

Pagina noastră în limba română este în construcție. Pentru serviciul românesc, vă rugăm să sunați la
(+36 30 889 16 91) sau să ne scrieți (demetriakert@gmail.com)!