Barion Pixel

Pávaszemes tigrisvirág (színkeverék)

Tigridia pavonia

A pávaszemes tigrisvirágnál trópusibb, egzotikusabb, izgalmasabb ÉS könnyen nevelhető hagymás évelőt keveset tudnánk mondani. Az íriszfélék (Iridaceae) közé tartozó faj őshazája valahol Mexikóban lehetett, de a nyugati kertkultúra régen rástartolt a különböző színvariációk kinemesítésére, így ma már megfizethető áron hozzáférhető a fehértől a liláig terjedő spektrum minden színárnyalatában, ahogy az általunk készített és a termékgalériába feltöltött fényképeken is látható.

A vegetációs időszak közepén virágzik, heteken át, a nyári, egyébként virágszergényebb időszakban; ez különösen értékessé teszi. (Megkésett ültetés esetén a virágzás értelemszerűen későbbre tolódik.) Féltenyérnyi virágai háromszirmúak, intenzív neonszínűek, közepük érdkekesen, kehelyszerűen kiöblösödik, és jellegzetes pettyezettséget mutat (innen a neve). Igaz ugyan, hogy egy virág csak egy napig él, de olyan sok virágot hoz, hogy ez valóban nem jelent problémát (egy-egy virágszáron akár 12 virágot is számoltunk).

500 Ft700 Ft Bruttó ár 27% áfával

Kiegészítő információk

A virágképek illusztrációk, tavaly fényképeztük.

Eladásra jelenleg I. (1 év múlva virágzóképes), II. (2 év múlva virágzóképes) és III. méretű (fejlődéstől függően 2-3 év múlva virágzóképes) hagymákat kínálunk (szaporítóanyag azoknak, akik gyorsan szeretnének sok virágot) – július 01-ig vagy a készlet erejéig.

Teljes napon (intenzív öntözés) vagy félárnyékban (mérsékeltebb öntözés), laza, jó vízáteresztő, tápdús közegben (Déméter II.) fejlődik szépen. Virágszárai 80-125 cm magasra is megnőnek, így ezzel számolni kell az elhelyezésekor. Levelei hosszúak, élénkzöldek, jellegzetesen redőzöttek/gyűrtek és legyezőbe rendeződnek. E legyező közepén jelenik meg a virágszár.

A kifejlett hagymák viszonylag nagyok, így az 5 db virágzóképes hagymának min. 11×11 cm-es cserepet javaslunk, de akár a 2-3 l-es konténert is lehet ajánlani, mert úgy lassabban fog kiszáradni a hőségek idején. Elvirágzást követően nem húzódik automatikusan vissza, hanem tovább fejlődik, esetenként tőből sarjad, de ez csak az idő közben keletkezett sarjhagymák megfelelő fejlettségét jelzi, azok csak a következő évben fognak virágozni. A fagyok beállta előtt akár visszahúzódtak a növények, akár nem, mindenképp fel kell szedni a hagymáit (ha nem cserépben nevelik), ilyenkor a lombját is le kell vágni, meleg helyen leszárítani, majd hűvös, száraz, fagymentes helyen magában, vagy száraz homokban kiteleltetni.

 

Tömeg 0,5 kg
Méretek - × - × - cm
Hagymák darabszáma és minősége:

5 darab I. méretű hagyma, 10 darab II. méretű hagyma, 15 db III. méretű hagyma

Súly:

0.10 kg, 0.10 kg, 0.10 kg

Fényigény:

☀️=teljes napsütés
⛅=félárnyék (de. 11 és du. 3 között ne süsse a nap)

Vízigény:

💧= kis vízigényű
💧💧 = közepesen vízigényes

Fagytűrés:

❕❕= nem fagytűrő (mediterrán/hideg-/mérsékeltházi)

Hozzá ajánljuk

Our English language page is under construction. For English service, please call (+36 30 635 69 65) or write (demetriakert@gmail.com)to us!

Pagina noastră în limba română este în construcție. Pentru serviciul românesc, vă rugăm să sunați la
(+36 30 889 16 91) sau să ne scrieți (demetriakert@gmail.com)!