Barion Pixel

Tengerparti mamutfenyő

Sequoia sempervirens

Egy másik, Magyarországon furcsa misztériumok miatt nyűgösnek vagy nem jó télállónak nyilvánított, egyébként csodálatos fenyőféle. Természetes, hogy a neki nem megfelelő környezetben nem tud megmaradni, nem fejlődik szépen. Elterjedését nem csak igényei és hosszas előnevelési szükséglete gátolják, hanem a kultivációjához szükséges információk hiánya, valamint maga a tény, hogy a kicsi növények még nem épp nevezhetők különösen szépnek. De a rút kiskacsákból szoktak a legszebb hattyúk kifejlődni…: P

Mérete kifejlett korában: Sz: 4-8 m x M: 30-45 m

Növényeink  magról nevelt, saját szaporítású, 5. éves szép és edzett egyedek, 7,5 l-es konténerben vannak. Túlméretesek standard postai szállításhoz.

A képen egy mintapéldány szerepel a készleten lévő növények közül.

A rendelt növények minimálisan eltérhetnek a mintapéldánytól (ágak, virágok, bimbók száma stb.), de minőségükben azonosak a feltűntetett mérettel.

Kézhezvételkor kérjük ellenőrizze a növények állapotát. Reklamációt az előre feltűntetett sérülésekre és a minimális eltérésekre nem fogadunk el!

2.540 Ft15.000 Ft Bruttó ár 27% áfával

Kiegészítő információk

Extra méretű dobozban, felár ellenében még postázhatóak.

Kalifornia partvidékéről származik, így magyarországi téltűrését három szempont befolyásolja: 1.) kellően fejlett növényeket szabad csak telepíteni (legalább ceruzavastagságú törzs); 2.) helyét nagyon meg kell választani (nyugati, keleti vagy északi fekvés, félárnyék a nap egy részében) vagy áldozni kell időt és energiát a telepítését követő néhány évben a téli árnyékolására(!), 3.) téli-tavaszi szárazság idején öntözni KELL. Óceáni eredetét nem tudja elhagyni, emiatt – főleg fiatalon – segíteni kell a hazai, kontinentális viszonyokhoz való alkalmazkodását. Ha megvetette a lábát, onnantól rákapcsol, és őrületes tempóval tud fejlődni: a volt gimnáziumom belső udvarában 2001-ben telepített három egyedből kettő mindenféle gondoskodás nélkül(!), kisebb-nagyobb károsodásokkal túlélte a 2011-es extrém szibériai hideggel járó telet (a helyüket öntudatlanul is szuperoptimálisan választottuk ki, mert a téli napsütéstől egy öreg lucsor védte őket Nyugatról, keletről pedig maga az iskolaépülete, de a nap egy részében kaptak közvetlen napfényt is). Azóta diszkrét 20 m körüli magasságú, lélegzetelállító fákká cseperedtek, csodás fahéjvörös kéreggel (angol neve ‘redwood’ is a kérge nagyon látványos színére utal). Ezek a fák 19 év alatt simán lekörözték a korábban nekik védelmet adó 30-40 éves lucfenyőket. Öregebb, impozáns fákat láttunk a PTE Botanikus kertjében is, (ha minden igaz, épület melletti keleti fekvésben). Hajtásain fésűszerűen álló tűlevelei nem egyesével hullanak le, hanem egy-egy hajtásrész egészben. Ez normális élettani folyamat, nem gomba vagy egyéb kártevő okozza. Mélyzöld lombozata nagyon elegáns habitusú koronába rendeződik. Ha sárgul vagy megbarnul a lombozata (főleg a hajtáscsúcsnál), az tápanyag-túladagolásra és/vagy a hazai talajok túl magas mésztartalmának tápanyagfelvételt gátló hatására utal. Ez speciális tápanyag-utánpótlási intézkedésekkel jól korrigálható, a fa ki tudja nőni az ilyen élettani hatásokat. Ilyen jelenség esetén javasoljuk, hogy vásárlóink jelezzék ezt felénk, és részletes tanácsokat adunk a probléma orvoslására.

Tömeg N/A
Méretek 100-150- cm
Vízigény

💧💧 = közepesen vízigényes

Fényigény

⛅=félárnyék (de. 11 és du. 3 között ne süsse a nap)
☀️=teljes napsütés

Fagytűrés

Fiatalon:
❄️❄️=közepes fagyok, USDA 7b – 6b (-12 – -21 °C)
Több éves korban:
❄️❄️❄️=teljesen télálló, USDA 6a – 5b (-23 – -26°C)

Cserépméret

3 l, 11×11 cm, 7,5 l

Növényméret:

15-30 cm, 30-40 cm, 100-130 cm

Hozzá ajánljuk

Érdekelheti még…

Our English language page is under construction. For English service, please call (+36 30 635 69 65) or write (demetriakert@gmail.com)to us!

Pagina noastră în limba română este în construcție. Pentru serviciul românesc, vă rugăm să sunați la
(+36 30 889 16 91) sau să ne scrieți (demetriakert@gmail.com)!