Barion Pixel

Kínai kúszómagnólia, ötízűbogyó

Schisandra chinensis

Ha van gyógynövény (nem nevezhető e ritkaság klasszikus gyümölcstermő növénynek), aminek minden kertben ott lenne a helye, az az ötízűbogyó. A hagyományos kínai orvoslás bizonyítékokkal igazolhatóan egy legfontosabb gyógynövénye (azaz valóban hat és előnyös, nem olyan, mint a ráolvasós-csítapogatós-szárítottskorpiós-orrszarvútülkös kuruzslás, mert azt meghagyjuk a kínaiaknak…). Ezek tükrében nem annyira meglepő, hogy a Távol-Keleten évezredes hagyománya van a gyűjtésének, és évszázados a termesztésének.

A két legfontosabb igénye a félárnyékos fekvés (azaz a déli órákban nem sütheti a nap, öntözés mellett sem), és a jobb minőségű, középkötött talaj (azaz a homoktalajokat szerves anyaggal/komposzttal, az agyagtalajokat homokkal/perlittel/tufával kell levegősebbé, jobb szerkezetűvé tenni a sikeres neveléshez). Ilyen, un. csernozjom talajok alkotják az ország jó részén a termőtalajt, úgyhogy adottságok tekintetében jól indulunk. Nem árt ha felkészül a leendő sizandratulaj két további igényre: öntözni szükséges a növényt, a hosszú kiszáradást nem bírja/tolerálja jól, és támrendszert kell biztosítani neki, mert kúszónövény lévén akár 10 m-es hosszt is elérhet. Metszeni, piszkálni nem nagyon szükséges, csak ha tényleg nagyon muszáj, inkább arra kell gondot viselni, hogy hajtásait a megfelelő irányba tereljék.

A képen 2020-as őszi vegetációs állapot látható, jelenleg rügypattanásban vannak a növények.

A képen egy mintapéldány szerepel a készleten lévő növények közül.

A rendelt növények minimálisan eltérhetnek a mintapéldánytól (ágak, virágok, bimbók száma stb.), de minőségükben azonosak a feltüntetett mérettel.

Kézhezvételkor kérjük ellenőrizze a növények állapotát. Reklamációt az előre feltüntetett sérülésekre és a minimális eltérésekre nem fogadunk el!

 

 

2.900 Ft3.500 Ft Bruttó ár 27% áfával

Kiegészítő információk

Kétlakisága miatt kell fiú (porzós), meg lyány (termős) egyed is a biztos terméséréshez.

Elterjedésének korlátja a jujubához hasonló: magról és dugványról is nagyon rosszul szaporodik. A mi növényeink magvetésből származnak. Emiatt MÉG nem tudjuk, hogy milyen neműek (várhatóan a 2-4. évben fog ez kiderülni). Ha addig továbbneveljük, akkor egyrészt nem lesz postázható méretű, másrészt min. öt-hatszorosára emelkedik az ára. Az pedig nem segíti a faj szélesebb körű elterjesztését, ezt azért nem olyan nehéz belátni.

Mivel ültetése a szőlőhöz hasonlóan 80-100 cm-es tőtávolságokkal történik, ezért a mi javaslatunk, hogy legalább 4-5 növényt érdemes venni, mert ennyiben már matematikai valószínűség szerint mindkét nem jelen lesz. Fagykár nem valószínű, hogy éri, mert a -30 °C-os hidegtől se lesz baja (USDA: 4. zóna), de sosem árt, ha idei kiültetés esetén, lombhullás után a jujubánál írtak szerint betakarják.

Piros bogyótermései ősszel érnek, és azért nevezik ötízűbogyónak, mert a gyümölcs húsa és héja édes-savanyú, a magja keserű és erős, az összerágott leveknek sós az utóíze. Teába, aszalva/szárítva/porítva, lekvárba-dzsembe vagy ahogy tetszik. A nyers bogyókból kb. 6 g az ajánlható napi dózis, a porított-szárítottból 1,5-3 g. Egy-egy nőnemű tő kb. 2 kg bogyót terem egy évben. A Távol-Keleten fiatal leveleit zöldségként is fogyasztják.

Tömeg 0,5 kg
Méretek 20-40 cm
Növényszám

1 db, 2 db

Cserépméret

9×9 cm, 9×9 cm

Vízigény

💧💧 = közepesen vízigényes

Fényigény

⛅=félárnyék (de. 11 és du. 3 között ne süsse a nap)
🌫️=szűrt fény

Fagytűrés

❄️❄️❄️=teljesen télálló 6a – 3b (-21 – -37 °C)

Hozzá ajánljuk

Érdekelheti még…

Our English language page is under construction. For English service, please call (+36 30 635 69 65) or write (demetriakert@gmail.com)to us!

Pagina noastră în limba română este în construcție. Pentru serviciul românesc, vă rugăm să sunați la
(+36 30 889 16 91) sau să ne scrieți (demetriakert@gmail.com)!