Barion Pixel

Repülő hagyma

Bowiea volubilis

A jácintfélék (Hyacinthaceae) közé tartozó repülő hagymát a pozsgásgyűjtemények részeként szokták tárgyalni. Kelet- és Dél-Afrikából származó, nagyon furcsa, egyszerre bájos és bizarr növények, amik – főleg Nyugaton – rendkívül népszerűek, mert nagyon könnyű nevelni őket. Hagymáikat a megfelelő fejlődés elérésekor a föld felszínére szokták emelni, mert ilyenkor azok is bezöldülnek, és még látványosabb hatást váltanak ki. Elméletben a nemzetségbe csak ez az egyetlen faj tartozik, ennek van néhány növekedési formája (egyetlen, nagy hagymát nevelő; sok, kisebb hagymából nagy telepet nevelő; téliesős), amelyek rendszertani besorolási szintjei viták tárgyát képezik.

 

Az általunk kínált változat a sok, kisebb hagymából nagy telepeket nevelő alfaj/forma (a régi/öreg hagymapikkelyek alapi részénél képez sarjakat, amelyek 2-3 év alatt fejlődnek önálló hagymává). Hagymái hosszú évtizedekig is elélnek, és folyamatosan sarjadnak és növekednek. Félsivatagi növény, ami a növekedési időszakban előbb pár fűszerű levelet, majd egy vagy több, nagyon gyorsan növekvő, intenzíven csavarodó fényeszöld hajtást hoznak. Ezeken a hosszú, tekergő hajtásokon rengeteg, korallszerű, csavarodó-akaszkodó másodlagos filamentum fejlődik, ezek a tulajdonképpeni fotoszintetizáló alkatrészei a növénynek. E filamentumok közül jelennek meg nyár közepén a zöldessárga, apró virágok igen nagy számban, kissé a csillagos égboltra emlékeztetve a szemlélőt.

A képe(ke)n egy mintapéldány szerepel a készleten lévő növények közül.

A rendelt növények minimálisan eltérhetnek a mintapéldánytól (ágak, virágok, bimbók száma stb.), de minőségükben azonosak a feltűntetett mérettel.

Kézhezvételkor kérjük ellenőrizze a növények állapotát. Reklamációt az előre feltűntetett sérülésekre és a minimális eltérésekre nem fogadunk el!

2.500 Ft3.500 Ft Bruttó ár 27% áfával

Kiegészítő információk

Eladásra jelenleg 1 hagyma/cserép és 3 hagyma/cserép minőségű 4. éves növényeket kínálunk a készlet erejéig. Intenzív hajtásfejlődés elején vannak, ilyenkor az átlagosnál kicsit sérülékenyebbek, de még mindig szállíthatók.

Tavasztól őszig ideálisan a szabadban célszerű tartani, a közvetlen napfényhez fokozatosan hozzászoktatva, és a teljes déli napsütést kerülve. Ha lakásban tartják, akkor déli vagy nyugati fekvésű ablakban, néha teljesen megfordítva is jól fejlődik. Két öntözés között a közege kicsit megszáradhat, de a hosszas száraz periódusokat tavasztól őszig kerülni kellene, mert ez a növény nyugalmi állapotba lépését (hajtássárgulás) okozhatja, amit nem lehetséges visszafordítani. Tápanyagot is kaphat, mi bőségesen szoktuk etetni a növényeinket, hogy a lehető legtöbbet fejlődjenek egy vegetációs ciklus alatt. Ősszel, amikor a hajtások sárgulni kezdenek, az öntözést és a tápanyagpótlást csökkenteni kell. Noha kisebb fagyokat kibírnak a növények, mi azt javasoljuk, hogy a fagyok előtt ideálisan hűvös, fagymentes (5-14 °C) helyiségbe kell vinni, és ott teljesen szárazon tartva kiteleltetni. Ha a hajtásai még nem száradtak eddigre le, akkor célszerű békén hagyni és megvárni, amíg a növény kivon belőlük minden számára hasznosítható anyagot és teljesen elszáradnak. Ekkor tőből, a hagymákat nem sértve le lehet vágni a hajtásokat. Fény nem szükséges a teleltetéséhez, mert a tél során a legkülső hagymapikkelyen papírszerűen beszáradnak, így fotoszintetizálni semmiképp nem tud. Ha esetleg nincs hideg, fagymentes kamra/pince/garázs, akkor déli ablakban, közvetlen fényen egész évben vegetációban tartani is lehetséges. Ilyenkor a régi hajtások elszáradásával párhuzamosan fog új hajtásokat nevelni, emiatt kissé rendezetlenebb hatást kelt és nehezebb kiszedni az elhalt hajtásokat a még/már aktívan fotoszintetizáló hajtások közül. Meleg teleltetés esetén célszerű felszívódó rovarölő szerrel belocsolva preventíven védekezni a gyapjastetvek ellen. Egyebekben más kártevőt még nem figyeltünk a növényeken meg.

Átültetni 2-4 évente szükséges/célszerű. Ehhez a speciálisan ennek (és néhány hasonló igényű egyéb) nemzetségnek készített közegünket ajánljuk (Bowiea ültetőközeg-specialitás). Gyökérzete húsos, a teleltetés idején is megőrzi a nagy részét, emiatt az átültetése inkább csak cserépméret növelést jelentsen és a lehető legkevesebb gyökérsérüléssel, még a tavaszi kihajtás előtt célszerű ezt a műveletet megejteni.

Tömeg 0,2 kg
Méretek - × - × 20 cm
Hagymák darabszáma és minősége:

1 hagyma/cserép, 3 hagyma/cserép

Súly:

0.30 kg, 0.50 kg

Fényigény:

☀️=teljes napsütés
⛅=félárnyék (de. 11 és du. 3 között ne süsse a nap)

Vízigény:

⚪=szárazságtűrő/-kedvelő
💧= kis vízigényű
💧💧 = közepesen vízigényes

Fagytűrés:

❕❕= nem fagytűrő (mediterrán/hideg-/mérsékeltházi)

Cserépméret

Ø 12 cm, Ø 19 cm

Hozzá ajánljuk

Érdekelheti még…

Our English language page is under construction. For English service, please call (+36 30 635 69 65) or write (demetriakert@gmail.com)to us!

Pagina noastră în limba română este în construcție. Pentru serviciul românesc, vă rugăm să sunați la
(+36 30 889 16 91) sau să ne scrieți (demetriakert@gmail.com)!