Barion Pixel

Piroslevelű cootramundrai akácia

Acacia baileyana ‘Purpurea’

A valódi lombleveles akáciák egyik, ha nem “a” legszebb fajtája, igazi gyűjteményes ritkaság (egyelőre). Fiatal levelei egészen intenzív burgundivörös-lilás-kékeszöld színűek, az idősebb levelei bronzos árnyalatukkal is megőriznek ebből a színből valamennyit, a nagyobb növényeken tavasszal és nyár elején – a napfény intenzitásától is függően – az egyszerre kirobbanó friss hajtások színe egészen hihetetlen intenzitású. Virágai az akáciák többségére jellemző sárga mimózavirágok, amiket tél végén vagy kora tavasszal nagy tömegben nevel, és kellemes édes-mézes illatúak. Ausztrál származását nem hazudtolja meg, a hosszasan nedves gyökérzónát nyáron nem szereti (azaz túllocsolni sokkal könnyebb, mint kiszárítani); viszont téliesős származása miatt a teleltetése alatti hosszas szárazságra, főleg bimbófejlődés idején, kimondottan érzékeny. Lélegzetelállítóan pazar dézsás növénnyé nevelhető. Az általunk kínált növények második éves magoncok, így első virágzásukra kb. 1 év múlva lehet számítani (tartástól-fejlődéstől függően).

Misztikus módon az akáciák is hiányoznak a hazai mediterrán növények kínálatából. (az időnként holland/olasz importból beszivárogtatott hamvas akácia (Acacia dealbata) sem hosszú életű, mivel az exportőrök biztos, ami tuti alapon, tiszta tőzegmohán nevelik, hogy esélye se legyen hosszú távon a növényeknek…), pedig szárazságtűrésük, betegségekkel szembeni ellenállásuk, és csodás virágzásuk miatt sokkal-sokkal nagyobb figyelmet érdemelnének. Elterjedésük akadálya valószínűleg az, hogy csak magról és igen speciális technikával lehet nagyobb tömegben szaporítani. Nyáron (szoktatással) teljes napon, télen leanderszerűen (+2 – +14 °C-on), világos helyen, minimális öntözéssel (a lombját ne nagyon veszítse el) könnyen nevelhetők. Elvirágzás után lehet kurtítani a hajtásait, hogy sűrűbb, bokrosabb formája legyen / ízlés szerint formázva belőle kis bokrot vagy törzses fácskát. A szakirodalom szerint az idősebb növények, főleg száraz földlabda mellett rövid ideig enyhe fagyokat is kibírnak.

A képen egy mintapéldány szerepel a készleten lévő növények közül.

A rendelt növények minimálisan eltérhetnek a mintapéldánytól (ágak, virágok, bimbók száma stb.), de minőségükben azonosak a feltűntetett mérettel.

Kézhezvételkor kérjük ellenőrizze a növények állapotát. Reklamációt az előre feltűntetett sérülésekre és a minimális eltérésekre nem fogadunk el!

2.500 Ft Bruttó ár 27% áfával

Elfogyott

Kérem küldjön emailt, amikor újra elérhető

Kiegészítő információk

Egyszer már kiteleltetett növényeket kínálunk, szépen alakulnak az első elágazásaik; 2022 tavaszán már akár virágozhatnak is a megfelelő teleltetés mellett. 🙂

(A virágokat mutató kép forrása: Wikipedia Commons)

Tömeg 0,75 kg
Méretek 20-40 cm
Vízigény

⚪=szárazságtűrő/-kedvelő
💧= kis vízigényű
💧💧 = közepesen vízigényes

Fényigény

☀️=teljes napsütés
⛅=félárnyék (de. 11 és du. 3 között ne süsse a nap)

Fagytűrés

❕❕= nem fagytűrő (mediterrán/hideg-/mérsékeltházi)

Cserépméret

11×11 cm

Hozzá ajánljuk

Érdekelheti még…

Our English language page is under construction. For English service, please call (+36 30 635 69 65) or write (demetriakert@gmail.com)to us!

Pagina noastră în limba română este în construcție. Pentru serviciul românesc, vă rugăm să sunați la
(+36 30 889 16 91) sau să ne scrieți (demetriakert@gmail.com)!