Barion Pixel

‘Pink Stripe’ új-zélandi vászonfű

Phormium tenax ‘Pink Stripe’

Az utóbbi években a magyar kertkultúra is felfedezte magának a dézsás mediterrán növények közt egyre keresettebb új-zélandi leneket. Ennek oka, hogy nagyon könnyen tarthatók, számtalan méretű és levélszínezetű fajtájuk pedig nagy díszértékű, akár gyűjtésre is alkalmas. Ez a rózsaszín csíkozottságú változat a közepes-nagy termetű fajták közül való, dézsában a maximális mérete 1,5 – 2 m-es leveleknél várható. Szíjszerű, bőrnemű leveleit masszív, húsos gyökérzetéből dúsan sarjadva hozza. A gyökérzetének erősebb átfagyására érzékeny igazán, illetve a meleg, száraz helyeken történő teleltetést nem bírja. Minden egyéb tekintetben golyóálló. Napsütötte helyen, egyenletes vízellátás, és sok tápanyag mellett fejlődik optimálisan és színeződik a legerősebben. Télen hidegházi körülmények között (+2 – +5 °C) csak minimálisan kell öntözni, épp csak ne legyen száraz, vagy ne legyen nagyon száraz, mérsékeltházi körülmények között (+5 – +14 °C) többet fog párologtatni, ezért kicsivel több vizet is igényel. Teleltetést követően a szabadba való kihelyezésekor a napsütéshez érdemes fokozatosan hozzászoktatni, mert a hirtelen erős napsütés hatására megéghetnek a levelei, amit csak lassan fog “kinőni” (hisz a levelek hosszú ideig, akár 2 évig is díszítik, fejlettségtől függően). Ez amolyan általános irányelvként is felfogható minden benti/fagymentes helyen teleltetett növény tavaszi-nyári szabadba helyezésekor.

A képen egy mintapéldány szerepel a készleten lévő növények közül.

A rendelt növények minimálisan eltérhetnek a mintapéldánytól (ágak, virágok, bimbók száma stb.), de minőségükben azonosak a feltűntetett mérettel.

Kézhezvételkor kérjük ellenőrizze a növények állapotát. Reklamációt az előre feltűntetett sérülésekre és a minimális eltérésekre nem fogadunk el!

4.000 Ft Bruttó ár 27% áfával

Elfogyott

Kérem küldjön emailt, amikor újra elérhető

Kiegészítő információk

Vannak, akik próbálkoznak az új-zélandi lenek szabadba ültetésével. Ezt mi csak a megfelelő mikroklímájú területeken (pl. Villány, Balaton-felvidék stb. – ahol nem fagy el az argentin pillangófa és a gránátalma takarás nélkül), és ott is csak erős (30-40 cm-es) lombmulccsos védelemben tartjuk elképzelhetőnek, de a telek bizonytalan jellege miatt inkább nem ajánljuk. Túl szép és túl könnyen nevelhető edényes növény ahhoz, hogy hazardírozzanak vele.

Tömeg 1,25 kg
Méretek 40-60 cm
Vízigény

💧= kis vízigényű
💧💧 = közepesen vízigényes

Fényigény

☀️=teljes napsütés
⛅=félárnyék (de. 11 és du. 3 között ne süsse a nap)

Fagytűrés

❕❕= nem fagytűrő (mediterrán/hideg-/mérsékeltházi)

Cserépméret

3 l

Hozzá ajánljuk

Érdekelheti még…

Our English language page is under construction. For English service, please call (+36 30 635 69 65) or write (demetriakert@gmail.com)to us!

Pagina noastră în limba română este în construcție. Pentru serviciul românesc, vă rugăm să sunați la
(+36 30 889 16 91) sau să ne scrieți (demetriakert@gmail.com)!