Barion Pixel

Pamacsoslevelű kristályvirág

Trichodiadema densum

A kristályvirágfélék (Aizoaceae) családjába tartozó faj Dél-Afrikából származik. Húsos, smaragdzöld, átellenesen álló leveleivel és masszív raktározó gyökérzetével hívja fel magára a figyelmet. Előbbiek végén sprőd csillagszerű serte- vagy szőrcsomót visel, utóbbi a föld felszíne fölé emelve miniatűr fácska hatását kelti (főleg a megfelelő metszés mellett – erről később). 4 cm átmérőjű, fénylő rózsaszínes-bíborlia virágainak közepe világos színű. Teljes virágzásban akár 3-4 hétig is pompázhat, és a legjobb, hogy kellő odafigyeléssel akár időzíthető is a virágzása. Nagyon hosszú életével, törpe méretével, és egyszerű igényeivel különlegesen értékes része lehet minden gyűjteménynek, de kezdőknek is nyugodt szívvel ajánlható.

A képe(ke)n egy mintapéldány szerepel a készleten lévő növények közül.

A rendelt növények minimálisan eltérhetnek a mintapéldánytól (ágak, virágok, bimbók száma stb.), de minőségükben azonosak a feltűntetett mérettel.

Kézhezvételkor kérjük ellenőrizze a növények állapotát. Reklamációt az előre feltűntetett sérülésekre és a minimális eltérésekre nem fogadunk el!

2.200 Ft4.500 Ft Bruttó ár 27% áfával

Kiegészítő információk

E pozsgás különlegesség nevelése talán a legegyszerűbbek közé tartozik.

Fakultatív hidegházi/mérsékeltházi növény, ami azt jelenti, hogy a teleltetése +5 és +18 °C között bárhol megoldható a gondozás intenzitásának megfelelő adaptálásával.

Nagyon fontos, hogy sok közvetlen napfényt kapjon télen is, így lehetőleg direkt ablakpárkányon kapjon helyet, függönyös árnyékolás nélkül.

Aki szabályos hidegházi növényként tudja tartani (+5 és +10 °C), annak havonta egyszer kell december-februárban megöntözni, az e feletti hőmérsékleteken az öntözés gyakorisága a hőmérséklethez kell arányuljon. Aranyszabály: se a túl hosszú szárazság (főleg melegben), se a túl hosszú nedvesség (főleg hidegben) nem előnyös a gyökérzet egészségesen tartásához.

Tavasztól a fagyok elmúltával (+5 °C-os éjszakai hőmérsékleteknél) célszerű a szabadban tartani, félárnyékban (de. 11 és du. 3 között ne érje közvetlen napsütés a legmelegebb hónapokban) egészen késő őszig, (ugyancsak a +2-5 °C-os minimumokig). A szabadban tartva – ismétcsak hőmérséklet függvényében – kell öntözni, a legmelegebb időszakban mi naponta locsoljuk felülről, bőséggel, mert a megfelelő ültetőközeg ilyen körülmények között már másnapra kiszikkad annyira, hogy ismét kaphat vizet a növény. A szabadban való tartás idején alátétet vagy kaspót mi nem használunk és nem is ajánljuk ezek használatát, mert a pangó víz és a nem jól szellőző közeg a legfőbb ellenség.

Tápoldatozására a Wuxal (https://demetriakert.hu/termek/wuxal-super/) kiválóan megfelel, kéthetente-havonta adott keserűsós (https://demetriakert.hu/termek/keseruso-2-kg/) magnéziumpótlással. Aki a szezon második felétől (július vége-augusztus eleje – október közepe-vége) még Fitohorm Káliummal (https://demetriakert.hu/termek/fitohorm-39-k-kaliumoldat/) is megtolja a növényét, az bőségesebb virágzásra számíthat. Átültetni 2-3 évente lehet/szükséges, akkor sem elsősorban azért mert kinövi a cserepét, hanem mert ennyi idő alatt az ültetőközeg szerves komponensei elhasználódnak, a közeg szerkezete leromlik és így a növény fejlődése lelassul.

Átültetésre a tavaszi időszak a legjobb, a metszést lehetőleg 3-4 héttel megelőzően. Az ültetőközegen nem szabad spórolni, nagyon jó minőségű, kiváló drénezettséget biztosító, de mégis jó nedvességtartó közeg szükséges. Ezeket a feltételeket tökéletesen biztosítja a Bowiea ültetőközeg-specialitásunk, ami szintén rendelhető webáruházunkból (https://demetriakert.hu/termek/bowiea-ultetokozeg-specialitas/). Átültetésekkor a húsos gyökerek sérülése kerülendő (azaz jól kiszikkasztott földlabdával lehet nekifutni, hogy könnyen lerázható legyen a régi közeg), és pár centiméterrel minden ilyen alkalommal feljebb lehet emelni a föld alatt megbújó gyökértömeget. A cserépméret növelése is csak 2-3 cm-t jelenthet átmérőben, a szélesebb, mint amilyen magas cserepek előnyben részesítendők, lehetőleg a professzionális fajtákból (terrakotta színű, mert a fekete könnyen túlhevülhet nyáron, aminek az alján sok-sok gyári lyuk és borda van, mert ez segíti a talaj kellő átszellőzését). Nem sokkal, de mindig egy kicsit alapon. Talajcsere után egy napig árnyékban szárazon kell tartani, majd be lehet teljesen locsolni, és minden mehet tovább a megszokott kerékvágásban.

Metszésére évente egyszer van szükség, ahogy már említettük, ideálisan az átültetését követő időszakban, de bátrabbak-gyakorlottabbak akár össze is kapcsolhatják a kettőt. Metszéskor a leöregedett, hosszabb hajtásokat kell rövidre visszakurtítani egy éles, hegyes ollóval (nagyon fontos, hogy ne roncsolja a sebeket, mert akkor azok gyorsan és nyom nélkül gyógyulnak). A lombozat 65-75%-át is el lehet távolítani egy-egy metszés alkalmával. Ha kopasz csonkok maradnak a koronában, azok alvórügyekből sok helyen kihajtanak majd 2-3 hét alatt. A metszéskor érintetlenül hagyott hajtásokról a természetes folyamat részeként elhalt előző évi leveleket egy kampós csipesszel könnyen le lehet „morzsolni”, így óvatosan megtisztítva az ágacskáit, hogy „pofás kis fácska” hatását keltse. Ezzel az esetleges kártevők megbúvására alkalmas lehetőséget is felszámoljuk. A metszés lényege, hogy a lombozatot kompaktan tartsa úgy, hogy a kis fácskára emlékeztető hatás a lehető legjobban érvényesüljön, emellett a kiválasztott vázágak szépen vastagodjanak, azaz idős fácska benyomását keltse a növény.

Virágzásra bírása talán a legkomolyabb „trükk”, mert önmagában a káliumozás nem indukálja a virágzást. Eddigi megfigyeléseink alapján min. 2 hónapos hideg időszakra van szüksége (szeptember-október), ami után hirtelen meleg helyre vive (+14 és +18 °C) egy bő hónap-másfél hónap elteltével megjelennek a virágbimbók, így akár Karácsony-Szilveszterre is nagyon látványos virágözönnel örvendeztetheti meg a növény a tulajdonosát. A virágok csak közvetlen napsütés határására nyílnak ki! Szabályos hidegházi körülmények között tartva a virágzása a tavaszi március-májusi időszakra kitolódik, és ha nem kellően intenzív és hirtelen a hőmérsékletemelkedés, akkor sporadikusabb marad, nem lesz hullámszerű és tömeges (mint amilyen pl. a galériába feltöltött huszonéves növényünkön volt 2022 januárjának végén).

Betegségei nem nagyon vannak; pajzstetvek és gyapjastetvek üthetik fel a fejüket néha, főleg az optimálisnál melegebb és fényhiányosabb teleltetés esetén, de ezek rovarölőszerekkel eltakaríthatók.

Tömeg 0,2 kg
Méretek - × - × 20 cm
Növény kora:

4. éves, 5. éves, 6. éves

Cserépméret:

Ø 9 cm, Ø 11-12 cm, Ø 12 cm

Súly:

0.20 kg, 0.30 kg, 0.30 kg

Fényigény:

⛅=félárnyék (de. 11 és du. 3 között ne süsse a nap)
☀️=teljes napsütés

Vízigény:

💧= kis vízigényű
⚪=szárazságtűrő/-kedvelő

Fagytűrés:

❕❕= nem fagytűrő (mediterrán/hideg-/mérsékeltházi)

Hozzá ajánljuk

Érdekelheti még…

Our English language page is under construction. For English service, please call (+36 30 635 69 65) or write (demetriakert@gmail.com)to us!

Pagina noastră în limba română este în construcție. Pentru serviciul românesc, vă rugăm să sunați la
(+36 30 889 16 91) sau să ne scrieți (demetriakert@gmail.com)!