Barion Pixel

Kék jukka

Yucca rigida

A Y. rostratához hasonló, de szélesebb és kékebb levelű, szintén törzset nevelő, ritkább faj. Talán a legkékebb levelű, legszebb fagytűrő jukkák egyike. Levelei tőrszerűen merevek, törzse könnyebben válik elágazóvá, mint az előbbi fajé. Igényeit tekintve mindenben megegyezik a sascsőr jukkánál leírtakkal.

A képe(ke)n egy mintapéldány szerepel a készleten lévő növények közül, a kifejlett állapotot mutató kép forrása: Wikipedia Commons.

A rendelt növények minimálisan eltérhetnek a mintapéldánytól (ágak, virágok, bimbók száma stb.), de minőségükben azonosak a feltűntetett mérettel.

Kézhezvételkor kérjük ellenőrizze a növények állapotát. Reklamációt az előre feltűntetett sérülésekre és a minimális eltérésekre nem fogadunk el!

2.000 Ft3.000 Ft Bruttó ár 27% áfával

Kiegészítő információk

Frissítés: növényeink cserélik a tavalyi lombjukat, így jelenleg nem mutatósak. Emiatt az online értékesítést pár hétre szüneteltetjük. Akit nem zavar, hogy aktuálisan csúnyácskák, az nyugodtan keressen bennünket rendelési szándékával.

Kiültetésre még pár évig – fejlődéstől függően – nem javasoljuk ezeket a növénykéket. A Yuccáink  várhatóan a 3. évre érik el először a kiültethető méretet, a Dasy-k kockázatosabbak nálunk kiültetéssel, de a 4. évtől – tökéletes téli drénezés/csapadékvédelem mellett -, és főleg alkalmas mikroklimatikus viszonyokon elképzelhető, hogy hosszú távon megtarthatók, elsősorban a D. wheeleri faj (a nedves fagy viszi őket, ezt sok évvel ezelőtt egyszer már kitapasztaltuk).

A Yuccákat legközelebb 2022 tavasz végén – nyarán kell átültetni, amit 2 l-es rózsakonténerbe vagy 3 l-es normál konténerbe javaslunk a 9×9 cm-es és 11×11 cm-es növényeknél; az 5×5 cm-es verziót pedig 11×11 cm-esbe, jól drénezett, könnyen és gyorsan kiszáradó talajba (lásd:https://demetriakert.hu/termek/demeter-v-ultetokozeg-specialitas/ illetve https://demetriakert.hu/termek/bowiea-ultetokozeg-specialitas/). Ezekben a méretű edényekben töltik majd a következő kb. 2 évüket, hogy utána menjenek a szabadba. Persze tovább is lehet őket nevelni edényben, ilyen esetben 7,5 l-es speciális magasított konténercserép (a rózsakonténer után) ill. 5 l-es normál cserép javasolt újabb 2-4 évig, és így tovább a léptéknöveléssel. Átültetésnél a legfontosabb szempont, hogy a hatalmas, vastag és húsos gyökereik ne sérüljenek, mert az gyökérrothadást, rosszabb esetben a növény pusztulását okozhatja.

Az 5×5 cm-es cserepes kis Y. rostratákat csak középhaladó-haladó növénybarátoknak javasoljuk, mert a kis növénykékkel – a kicsi gyerekekhez és állatokhoz hasonlóan – jóval több feladat és munka van, ami mindig rontja valamelyest a sikeres megtartás esélyét…

Jelenleg olyan ültetőközegben vannak, ami jó nedvtartó, és viszonylag hirtelen, egyszerre szárad ki. Két öntözés közt ideálisan a talaj felső rétege legyen száraz, aztán ahogy az időjárás hűl, úgy egyre tovább is lehetnek szárazon. Mi télen 5 C-on tartjuk ezeket a növényeinket, nagyon világos helyen. Nem lehet még teljesen szárazon tartani őket, így a behordást követően egy jó hónap-másfél után kapnak vizet (kb. december közepe), majd ismét akkor, ha teljesen kiszáradt a közegük és bizonyos ideig szárazon voltak. Ahogy korosodnak, a téli öntözések száma majd csökkenni fog, mert a legfőbb szabály, hogy a hideg nedvesség a nagyobb, süldő növények legfőbb ellensége.

 

Szabadföldi kiültetésüknél fontos a megfelelő fekvés és a területről a téli csapadék elfolyásának biztosítása (déli, nyugati), lehetőleg ütköző napon, de minimum napi 6 órás teljes napsütéssel. Homoktalajokon sok teendő nincs velük, kötöttebb talajú területeken a drénezettség javítására alkalmas anyagokkal bőséggel érdemes feljavítani az ültetőgödröt/talajt (apró-közepes szemcséjű sóderkavics, kis- és nagyszemcséjű perlit, kókuszchips, apró szemcsés fenyőkéreg stb.), ezzel biztosítva, hogy a hideg nedves időszakokban se legyen a talaj túl vizes.

Tápozásra aktív vegetációs dőszakban csak Wuxalt, keserűsót vagy Fitohorm Mg-ot használunk (minimális Osmocote mellett – ami eleve a talajkeverékeinkben van), kb. 10 naponta. Jövőre már lehet őket kicsivel erősebb tápanyagkoncentrációval és kicsivel sűrűbben is „nyomni”, legkésőbb szeptember végéig. Minden egyéb tápanyag (Wolldünger, nitrátok, tiszta nitrogén) kerülendő, mert gyökérperzselést és a növények sárgulását okozza.

Tömeg 0,35 kg
Méretek - × - × 20-40 cm
Súly:

0.6 kg, 1.2 kg

Fényigény:

☀️=teljes napsütés
⛅=félárnyék (de. 11 és du. 3 között ne süsse a nap)

Vízigény:

⚪⚪ = extrém szárazságtűrő/-kedvelő
⚪ = szárazságtűrő/-kedvelő
💧= kis vízigényű

Fagytűrés:

❄️❄️=közepes fagyok 7b – 6b (-12 – -21 °C)

Átültetést igényel:

jelenleg nem; fejlődéstől függően 2022 május-júniusban

Cserépméret:

9×9 cm, 11×11 cm

Hozzá ajánljuk

Érdekelheti még…

Our English language page is under construction. For English service, please call (+36 30 635 69 65) or write (demetriakert@gmail.com)to us!

Pagina noastră în limba română este în construcție. Pentru serviciul românesc, vă rugăm să sunați la
(+36 30 889 16 91) sau să ne scrieți (demetriakert@gmail.com)!