Barion Pixel

Jeneszter

Spartium junceum

Egy újabb misztikusan hiányzó, télálló mediterrán “furcsaság”. Beszteroidozott zsurlóra emlékeztető, húsos, szinte pozsgás, hengeres hajtásain a valódi lomblevelek csak a vegetációs időszak elején vannak jelen a növényen, a nyári hőségek idején hamar megválik tőlük (ez természetes folyamat). Díszértékét maguk a zöld, fotoszintetizáló, seprűzanótra emlékeztető, sűrűn fejlődő hajtásai, és tavasz végén-nyár elején hatalmas tömegben bontott kénsárgától a világossárgáig terjedő pillangós (“borsószerű”) virágai adják, amelyek miatt olyan, mintha lángolna az egész növény. Pillangós virágai vonzzák a megporzó rovarokat (méhek, poszméhek) is. Száraz, meleg, jó vízelvezetésű helyekre való igazán, mert a túlzott téli nedvesség (ha sokáig pang a gyökérzetén) elfagyást okozhat. Teljes magassága kb. 2 m, de metszéssel (akár nagyon drasztikus visszavágással is), szabályozható a mérete. Metszését mindig a virágzás utánra kell időzíteni, hogy az adott évben meg tudjon újulni, azaz a következő évben is tudjon az előző évi friss hajtásokon virágozni. Az intenzíven metszett növények jó vágózöldet szolgáltatnak, így virágkötészeti alapanyagként is jól hasznosíthatók (novemberben vágott hajtásokat teszteltünk: 2 hónapig őrizték 5 °C-on a minőségüket!!!). Elterjedésének gátja abban keresendő, hogy csak magról lehet szaporítani, és első télen teleltetést igényel, hogy biztosan ne károsodjon az erős fagyoktól sem. Az általunk kínált kicsi növények egyéves magoncok, emiatt ilyen alacsony az áruk. Aki nagyobb tömegben szeretné ültetni, és hajlandó kiteleltetni, annak ez a leggazdaságosabb megoldás a beszerzésére. Száraz kertek (xeriscape gardening) és mediterrán kertek elengedhetetlen tartozéka (kellene legyen). Kártevők vagy betegségek csak rosszul megválasztott tenyészhelyen/túlöntözés mellett fordulnak elő rajta (jellemzően levéltetvek). Erős karógyökere miatt az átültetést rosszul tűri, így célszerű egyből a végleges helyére telepíteni. A megfelelő helyre telepített többéves növények véleményünk szerint a szakirodalommal ellentétben teljesen télállók, még Erdélyben, a belső területeken is láttunk szép nagy, a szabadban telelő egészséges növényeket.

A képen egy mintapéldány szerepel a készleten lévő növények közül.

A rendelt növények minimálisan eltérhetnek a mintapéldánytól (ágak, virágok, bimbók száma stb.), de minőségükben azonosak a feltűntetett mérettel.

Kézhezvételkor kérjük ellenőrizze a növények állapotát. Reklamációt az előre feltűntetett sérülésekre és a minimális eltérésekre nem fogadunk el!

(Virágokról készített képek forrása: Wikipedia Commons)

2.750 Ft Bruttó ár 27% áfával

Elfogyott

Kérem küldjön emailt, amikor újra elérhető

Kiegészítő információk

Tél végi visszametszést követően vannak, ilyenkor “érdekes” csutaknak néznek ki, de ez nagyon fontos lépés, hogy minél dúsabb, sűrűbb hajtásrendszerű növényeket tudjunk nevelni.

Tömeg 0,75 kg
Méretek 60-80 cm
Vízigény

⚪=szárazságtűrő/-kedvelő
💧= kis vízigényű

Fényigény

☀️=teljes napsütés
⛅=félárnyék (de. 11 és du. 3 között ne süsse a nap)

Fagytűrés

❄️❄️=közepes fagyok 7b – 6b (-12 – -21 °C)

Cserépméret

11×11 cm

Hozzá ajánljuk

Érdekelheti még…

Our English language page is under construction. For English service, please call (+36 30 635 69 65) or write (demetriakert@gmail.com)to us!

Pagina noastră în limba română este în construcție. Pentru serviciul românesc, vă rugăm să sunați la
(+36 30 889 16 91) sau să ne scrieți (demetriakert@gmail.com)!