Barion Pixel

Chilei cédrus

Austrocedrus chilensis

A chilei cédrus vagy chilei délicédrus (Austrocedrus chilensis syn. Libocedrus chilensis) olyan kuriózum, ami nemcsak Magyarország, de Európa-szinten is „kalandnak” számít dendrológiailag és a különlegességek gyűjtőinek körében.

Nem csupán különleges, hanem bámulatosan szép is. Szépségére a „bájos” a legtalálóbb jelző.

Fehér-kékesfehér rajzolatos pikkelylevelekből felépülő lombozata a csipkeharasztok filigrán levélzetét idézi, a japán hibatuja (Thujopsis dolabrata) lombozatának alsó felén megfigyelhető rajzolatossággal kombinálva. Fiatal ágai csodás vöröses árnyalatúak, kérge idősebb korában érdekesen keskeny csíkokban leváló, vöröses vagy sötétbarna színű.

A ciprusfélék (Cupressaceae) családjába tartozó különleges örökzöld nemzetségének egyetlen faja (monotipikus). Argentínában és Chile déli részein (Patagónia) honos, a nedves erdők lakója. Ágai finom szerkezetűek, kissé lapítottak, apró pikkelylevelei váltakozva szélesebb oldalsó és keskenyebb alsó-felső párokban állnak. Minden levél apró, de feltűnő kékesfehér mintájú, ami kékesszürke színezetetad a levélzetének. Termős tobozai 1 cm körüliek, tojásdadok, két-hármasával, vékony felleveleken ülnek. Hajtásain a pikkelylevélkéi nem egyesével hullanak le, hanem egy-egy hajtásrész egészben elhal és leválik idővel (a hamisciprusok és a tuják vedléséhez hasonlóan). Ez normális élettani folyamat, nem gomba vagy egyéb kártevő okozza.

Szóval, ahogy az lenni szokott, a szépségnek ára van, ez a faj igazi „primadonna”, és „high-maintenance trófeafeleség”. Cserébe tényleg, minden ellenségesség (tüskék, tövisek, méreg stb.) nélkül, bájosan szép. Jönne, hogy az ember egész nap tapogassa. 😊

Várható mérete (a szakirodalom szerint): Sz: 4,5 m x M: 15 m

A galériában szereplő két “egészalakos” fénykép forrása a Wikipedia Commons.

A képen egy mintapéldány szerepel a készleten lévő növények közül.

A rendelt növények minimálisan eltérhetnek a mintapéldánytól (ágak, virágok, bimbók száma stb.), de minőségükben azonosak a feltűntetett mérettel.

Kézhezvételkor kérjük ellenőrizze a növények állapotát. Reklamációt az előre feltűntetett sérülésekre és a minimális eltérésekre nem fogadunk el!

5.000 Ft6.000 Ft Bruttó ár 27% áfával

Kiegészítő információk

Az enyhe éghajlatú, egész évben csapadékos vagy jól öntözött területeken fejlődik legszebben, a rövidebb száraz időszakokat is idővel elviseli. Védett fekvésben; nedves, de jó vízelvezető képességű, savanyú talajon érzi jól magát. Formája és színe legszebben csak elegendően napfényes fekvésben fejlődik ki.

A védett fekvés (keresztirányú szélcsatorna, fagyzugos, nyílt terület: NEM alkalmas) kimondottan fontos, mivel télállóságára/fagytűrésére nincs egyértelmű adat – amit a ritkaságából fakadó sporadikus kultúraadatok persze magyaráznak. Egyes szakirodalmi források csak USDA 8-as zónáig (-12 °C), más források USDA 7-es zónáig (-17 °C) terjedő fagytűrésűnek jelzik. Az igazság – mint oly sokszor – ezúttal is valahol félúton lesz: így az ország jelentős részén a többi tenyészhelyi körülmény biztosítása mellett valószínűleg sikerrel telepíthető. A borderline egzótákhoz hasonlóan (lásd pl. a tengerparti mamutfenyőnél (Sequoia sempervirens) leírtakat) egy-két éves előnevelés, világos leanderszerű teleltetéssel (+2-10 °C, esetleg rövid, enyhe fagyokkal) sokat segít a biztosabb téltűrés eléréséhez. Időt és energiát érdemes fordítani a telepítését követő néhány évben a téli árnyékolására(!); ez főleg a fagyokkal társuló napsütéses időszakokban fontos a téli napégés és kiszáradás megelőzésére. A téli-tavaszi szárazság idején nagyon odafigyelve öntözni KELL, igaz egész évben nagyjából egyenletes vízellátást kíván, de talán ezek a száraz időszakok a leginkább kockázatosak; csak az idősebb egyedek tudnak sikerrel átvészelni hosszabb (2-4 hetes) szárazabb időszakokat. Vastag – főleg téli – mulcsozása szintén sokat segíthet a talaj mélyebb rétegeinek átfagyását megakadályozva a sikeres eredésében.

Talajára valószínűleg kimondottan igényesnek fog bizonyulni, így kötött, levegőtlen agyagokra nem ajánljuk, a többi talajadottságnál pedig min. egyharmad arányú tőzegmoha, és egynegyed arányú apró szemcséjű fenyőkéreg egyenletes bedolgozását javasoljuk az ültetőgödre földjébe. A telepítését követő években is érdemes egy-egy vékonyabb (kb. 5 centis) rétegnyi tőzegmohát bedolgozni a mulcsozás alatt a legfelső földrétegbe). Ez hatékonyan savanyítja a talajt és segíti a humuszkomponens mennyiségének növelését, továbbá jól ellensúlyozza az öntözésből fakadó kimosódás és szerkezetleromlás hatásait. Vegetációs időszakban szulfátsókkal (keserűsó, vasgálic) történő mérsékelt dózisú, havonkénti öntözéssel ugyancsak ellensúlyozható a talajok magas kémhatása és esetleges kalciumfeleslege.

Edényes továbbnevelésükhöz első lépésként egy 5 literes, jó minőségű faiskolai konténert és az örökzöldeknek kidolgozott földkeverékünket (https://demetriakert.hu/termek/orokzold-ultetokozeg-specialitas/) kiemelten ajánljuk. A harmadik-negyedik éves oltványok végleges helyükre való telepítésének a fentiekben leírtak követésével jó esélyekkel, tavasszal, a fagyok elmúltával lehet nekifutni. Igény szerint a növényeket postázás előtt mi is szívesen átkonténerezzük, ennek díja +1000 Ft/cserép.

Minthogy növényeink oltványok, így többségük az oltócsapként használt hajtásrészek jellegzetességei miatt két, egymással szembenálló ágból állnak jelenleg. Idővel e növényeknél az egyik ágból fejlődő vezérhajtás annyira megerősödik, hogy el fogja nyomni a másik oldali ágat, és szabályos, egytörzses növénnyé válnak.

Tömeg 1,25 kg
Méretek 10-20 cm
Vízigény

⚪=szárazságtűrő/-kedvelő
💧= kis vízigényű
💧💧 = közepesen vízigényes

Fényigény

☀️=teljes napsütés
⛅=félárnyék (de. 11 és du. 3 között ne süsse a nap)

Fagytűrés

❄️❄️ = közepes fagyok 7b – 6b (-12 – -21 °C)

Cserépméret

2 l-es konténer, 5 l-es konténer

Oltvány jellemzője

kétéves oltvány, hároméves oltvány

Hozzá ajánljuk

Érdekelheti még…

Our English language page is under construction. For English service, please call (+36 30 635 69 65) or write (demetriakert@gmail.com)to us!

Pagina noastră în limba română este în construcție. Pentru serviciul românesc, vă rugăm să sunați la
(+36 30 889 16 91) sau să ne scrieți (demetriakert@gmail.com)!