Barion Pixel

‘The Pearl’ teltvirágú tubarózsa

Polyanthes tuberosa ‘The Pearl’

Az agávéfélék (Agavaceae) családjába tartozó tubarózsa igazi oldschool luxus. A fülledt nyári éjszakák kötelező illata kellene legyen. Csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni. Könnyű nevelni, jószerével igénytelen, sarjhagymái révén örök életű, kártevők ritkán támadják (nagy szárazságstressz idején a takácsatka, de az mit nem?). Féltelt virágai tökéletes porcelánfehérek, illatuk semmi más virág illatával nem téveszthető össze, komplex, buja, édes, nehéz, fűszeres, erős – és a sor addig folytatható, amíg elfogynak a jelzők. 3-5 virágszállal egy fél lakást be lehet illatosítani egy hétre, de jól vágva és vizét rendszeresen cserélve akár két hét is lehet a vázatartóssága egy-egy virágfürtnek. A tubarózsa keresett és értékes vágottvirág (főleg főszezonon kívül, pl. ősszel), így nagybani termesztésével is érdemes foglalkozni annak, akinek nagyobb, nem hasznosított napsütéses területei vannak, főleg ha ezek homoktalajon találhatók. Nagyanyáink-dédanyáink békebeli virágoskertjeinek elmaradhatatlan tartozéka volt, aztán valahogy “kiment divatból”, de kultusza a fiatalabb generációk ingerkeresése révén újból felfutóban van.

900 Ft1.500 Ft Bruttó ár 27% áfával

Kiegészítő információk

A virágkép illusztráció, tavaly fényképeztük.

Eladásra jelenleg I. (1 év múlva virágzóképes), II. (2 év múlva virágzóképes) és III. méretű (fejlődéstől függően 2-3 év múlva virágzóképes) hagymákat kínálunk (szaporítóanyag azoknak, akik gyorsan szeretnének sok virágot) – július 01-ig vagy a készlet erejéig.

Tartásra vonatkozó információk: Talajban nem válogat, a lazább szerkezetű talajokon könnyebb vele dolgozni. Cserépben is nevelhető, ehhez a Déméter III. vagy IV. közegeinket ajánljuk. A teljes napsütést szereti, ez elengedhetetlen. Az állandóan nedves közeget, túlöntözést nem viseli jól, senyved, inkább mérsékeltebben szárazon tartva, húzd meg-ereszd meg módszerrel lehet róla jól gondoskodni. A bőséges tápanyagellátást dús fejlődéssel hálálja meg. Virágzóképes méret elérésekor a virágzás az ültetést követő 9-12. héten történik. Virágzáskor az adott hagymagumó ugyan elhal (jellegzetesen agávéféle tulajdonság), de előtte számos sarjat nevel, amivel a virágzási ciklus előlről kezdhető. Tavasszal nem érdemes 10-12 C-os talajhőmérséklet előtt kiültetni, mert csak tengődik a hideg talajban, főleg ha az erősen esős-nedves időszakkal párosul. Még július elején ültetve is virágzóképes lehet (október elején-közepén).

Fagyérzékeny növény (akárcsak a dália vagy a kardvirág), ami azt jelenti, hogy ősszel a fagyok előtt vagy ha az első dér megcsípte a lombozatát, akkor fel kell szedni a hagymagumóit (amik komoly telepeket is képesek alkotni), leszárítani melegebb, szellős helyen, majd hűvös, száraz, fagymentes helyen tárolni a következő évi kiültetésig. Felszedéskor a sarjhagymáit le lehet választani, de egyben is hagyható a telep – ízlés szerint.

 

Érdekesség, hogy a virágok illata hideg pomádés eljárással (enfleurage à froid; ejtsd: “anflörázs á froá”) kinyerhető, parfümipari alapanyag. Amelyik illatszerbe beleteszik, az maga a luxus, mert grammja drágább szokott lenni az arany grammáránál. Ez mondjuk érthető is, mert 1300 kg (nem elírás!) virág kell 200 ml (nem elírás!) tubarózsa abszolútum előállításához. Igaz, ez legalább 2.000-20.000 liter parfümhöz is elegendő, olyan intenzív az illata. Minthogy a valódi tubarózsa illatot a szervesvegyészek minden erőfeszítése ellenére sem lehet hűen lemásolni, így a növény nyert, és a trópusi-szubtrópusi országokban (ahol egy évben több hullámban is virágoztatható) hatalmas területeken termesztik is.

Tömeg 0,5 kg
Méretek - × - × - cm
Hagymák darabszáma és minősége:

5 darab I. méretű hagyma, 10 darab II. méretű hagyma, 200 g III. méretű hagyma (kb. 150-170 db sarjhagymácska)

Súly:

0.10 kg, 0.10 kg, 0.20 kg

Fényigény:

☀️=teljes napsütés
⛅=félárnyék (de. 11 és du. 3 között ne süsse a nap; ez a III. méretű szaporítóanyagra vonatkozik)

Vízigény:

⚪=szárazságtűrő
💧= kis vízigényű
💧💧 = közepesen vízigénye

Fagytűrés:

❕❕= nem fagytűrő (mediterrán/hideg-/mérsékeltházi)

Hozzá ajánljuk

Our English language page is under construction. For English service, please call (+36 30 635 69 65) or write (demetriakert@gmail.com)to us!

Pagina noastră în limba română este în construcție. Pentru serviciul românesc, vă rugăm să sunați la
(+36 30 889 16 91) sau să ne scrieți (demetriakert@gmail.com)!