Barion Pixel

Ezüsttallér eukaliptusz, Silver Dollar eukaliptusz

Eucalyptus cinerea

Az ezüsstallér eukaliptusz kékes-ezüstös levélszínű fajtája (Eucalyptus cinerea), ami a másik, általunk nevelt fajtától (Eucalyptus gunnii ‘Silver Drop’) eltérően szárölelő, egészen széles és világítóan hamvaskék juvenilis leveleket nevel. Első pár évében a másik fajtától eltérően kissé “kóró”-sabb jellegű, azaz égretörő, hosszú hajtást nevel és közben csak minimálisan elágazó növekedésű. Ebből már sejthető, hogy a későbbiekben is robusztusabb, ritkásabb ágrendszer fogja jellemezni. Ezen gyakori hajtáscsúcs-kurtítással azért könnyedén lehet segíteni (vágáskor minimum a hajtás csúcsi részének 20-30 centis darabját kell lenyisszantani.) Egyéb tekintetben mindenben megegyezik a ‘Silver Drop’ fajtával.

A tasmán havasi eukaliptusz a mirtuszfélék népes családjának (Myrtaceae) nagy nemzetségébe tartozó – számunkra is – különleges faja. Attól különleges, hogy a több száz eukaliptuszfaj közt előforduló 6‑8, jól-stabilan télálló faj igazi elitklubjába tartozik. Ez azt jelenti, hogy ezek a fajok – megfelelő előkészítés és tenyészhely megválasztása mellett – komoly károsodás nélkül kibírják a -15 °C‑os fagyokat is.

Ahogyan a neve is mutatja, az Ausztráliától is délre fekvő Tasmania szigetéről származik az alapfaj, ahol akár 1100 m‑es tengerszint feletti magasságban is előfordul. Kivételes hidegtűrése, talajokkal szembeni – majdnem teljes – igénytelensége, gyors növekedése miatt viszonylag hamar felfigyeltek a fajra, aminek eredményeképp mára számos kékes-ezüstös juvenilis levélzetű fajtát már kiszelektáltak. Ez már a második az általunk kínált a legszebb, nem „kertészeti szabadalmi védettségű” E. gunnii fajták sorában.

Növénytani jellemzője a csodásan ezüstös-kékes, félkörszerűen kiszélesedő, száron ülő levelekből álló fiatalkori (juvenilis) lombozata. Ez azt jelenti, hogy kvázi állandó metszést igényel (hol drasztikusabbat, hol szoftosabbat) ahhoz, hogy egy bizonyos biológiai kor után ne váltson a lombozat az időskori szürkészöld, lándzsás-tojásdad, hosszúkás, levélnyelekkel rögzülő lombozatra. Lombozata – a fiatalkori és a felnőtt egyaránt – megdörzsölve jellegzetes, mentolos eukaliptuszillatot áraszt, ez még kifejezettebb egy-egy kiadós eső után.

Koronája spontán fejlődés mellett ritkás vázágakból épül fel, így légiesen laza hatást kelt. Metszéssel ez jóval sűrűbbé alakítható, ami a kéregfelület mennyisége szempontjából sem egy utolsó szempont. Kérge, ahogy idősödik a fa, úgy válik egyre látványosabbá: sima, szürke, krémszínű, zöld vagy néha rózsaszínes-barna, amely nagy darabokban leválik, ezek alól pedig sárga/zöld vagy krémszürke árnyalatú új kéreg válik láthatóvá – így egy extra dekorációs elemet is nyújtva. (Ez a „vedlés” amúgy a fatestet károsító rovarok távoltartására szolgáló evolúciós stratégia, amit kisebb-nagyobb mértékben az eukaliptusz fajok többsége követ.)

Jellegzetes fehér, bolyhos virágait főként tél végén-kora tavasszal hozhatja a felnőttkori alak, de a szakirodalom említi, hogy a bármely időjárást tekintve alkalmas hónapban virágozhat. A virágok hármasával fejlődnek a levélhónaljakban, elágazás nélküli virágzati száron. A virágokból jellegzetes elfásodó kapszulatermések fejlődnek, amelyek szintén sokáig díszítik a növényt.

A faj a lignotuber‑képző eukaliptuszok csoportjába tartozik, ami egy speciális, fás gumószerű gyökérnyaki képlet. A bozót- és erdőtüzek után az egyedek gyors regenerálódásának‑megújulásának biztosítására alakult ki; kertészeti jelentősége abban áll, hogy a növény akár a földfelszínig terjedő (tuskózó) visszavágás után is gyorsan, erőteljesen képes újulni. Ennek a vágózöldtermesztés látja nagy előnyét.

Várható nagy termetére és gyors növekedési erélyére mindenképp figyelni kell ültetésekor!

Mérete kifejlett korában (metszés nélkül): Sz: 6 m x M: 20‑30 m

A galériában szereplő virágokat és a fiatal példányt mutató két fénykép forrása a Wikipedia Commons.

A képen egy mintapéldány szerepel a készleten lévő növények közül.

A rendelt növények minimálisan eltérhetnek a mintapéldánytól (ágak, virágok, bimbók száma stb.), de minőségükben azonosak a feltűntetett mérettel.

Kézhezvételkor kérjük ellenőrizze a növények állapotát. Reklamációt az előre feltűntetett sérülésekre és a minimális eltérésekre nem fogadunk el!

6.500 Ft Bruttó ár 27% áfával

Elfogyott

Kérem küldjön emailt, amikor újra elérhető

Kiegészítő információk

Jóllehet Nyugat-Európában több évtizedes kultúrakísérleteken vannak már túl, egészen specializált kertészetekkel, addig Magyarországon még mindig alig elterjedtek ezek az eukaliptuszfajok, így egy-egy szép egyed még mindig garantáltan „wow” ‑faktoros. Mint minden újdonság/ritkaság esetén, így ennél a növénycsoportnál is „a szakirodalom és a sporadikus kultivációs adatok ütköztetése” folyik a valósággal. Az itt általunk leírtakat így elsősorban olyan sorvezetőnek szánjuk, ami mentén ki-ki el tud indulni az „euc” hívővé válás útján.

Kertészeti szempontból mindenképp perspektivikus az említett elit téltűrő fajokkal kísérletezni Magyarországon, mert az eukaliptuszok fagytűrése a koruk előrehaladtával erősebbé válik (szemben mondjuk pl. az olajfáéval, ami genetikusan konstansra kódolt, az ezeréves fáé is ugyanolyan, mint az ötévesé). A szakirodalom megosztott e faj fagytűrésével kapcsolatban: egyes források -8 – -14 °C, mások -15 – -17 °C közt húzzák meg a határt. E diszkrepancia mögött állhat a magról szaporított állományoknál (eukaliptuszoknál szinte teljes mértékben magról megy a szaporítás) a magtermő egyedek eredeti élőhelyi alkalmazkodottsága (angol szakszóval ‘provenance’), és az adott megfigyelést szolgáltató telepítési hely mikroklímája is. Az biztos, hogy a fiatal, 1-3 éves növények, amiknek egyszerűen nincs elég nagy mennyiségű, jól befásodott hajtásrendszere, komolyabban fagyérzékenyek. Ennek az információnak kulcsjelentősége van: ha a vásárló nem kapja meg a télállónak eladott növénye mellé, akkor nincs min csodálkozni a rendre kifagyó fiatal egyedek pusztulásán. Ezt az adottságot az első egy-három évben való edényes neveléssel és leanderszerű, világos hidegházi teleltetéssel lehet ellensúlyozni. Megéri, mert igazi fatermetű télálló örökzöld széleslevelű növényből igen szűk a magyar klímán sikerrel nevelhető fajok/fajták választéka; a fiatalkori lombozat spontán is fennmaradhat 5‑10 évig, lombozata tartóssága miatt keresett és drága vágózöld minden eukaliptusz, amit még akár szárítva is lehet használni. Ha pedig valaki intenzív kultúrában neveli a növény(ei)t, akkor mivel az erőteljes és állandó metszést is jól tűrő fajról/fajtáról van szó, hosszú ideig élvezheti a juvenilis lombozat csodás színét és akár tisztességes hasznot is húzhat belőle.

A sikeres neveléséhez eddig ismert szempontok: fényigényes növény, jól csak teljes napon, esetleg félárnyékban fejlődik. A növekedési időszak elején (tavasztól a nyárderékig) szereti és igényli a sok vizet, ez után praktikus okokból kell tőle megvonni az öntözést, mert így – jól időzített szeptember-október eleje közti metszéssel – a téltűrése, fagyokkal szembeni ellenálló képessége jelentősen növelhető, ami főleg a fiatal növények túlélése szempontjából nagyon fontos. A pangó vizes, levegőtlen talajok kivételével bármilyen talajhoz jól alkalmazkodik. Középkötött talajokon perlittel és fakéreggel érdemes lazítani kicsit a szerkezeten, homoktalajokon pedig „általános virágföld” bedolgozásával lehet dobni a szervesanyag‑tartalmon az optimálisabb fejlődéshez. Etetni csak óvatosan, tartós hatóanyag-leadású műtrágyákkal, esetleg érett, teljesen komposztált szerves trágyával szabad, mindig a szezon elején, hogy nyár végére a fölös nitrogénmennyiség kimerüljön, ezzel is ösztönözve a növekedés leállását a hideg idő közeledtével.

Aki bátor és/vagy jó mikroklimatikus és talajadottságú területtel (meleg, napos, homoktalajok) rendelkezik, az akár megkísérelheti mindjárt közvetlenül is kiültetni a fagyok elmúltával (április közepén-végén). Az első pár télen a gyökérzóna mulcsozása, és a lombozat fátyolfóliás fagyvédelemmel kombinált árnyékolása a nagyon hideg és fagyos időszakokban valószínűleg sokat fog nekik segíteni a stabil eredésben.

További fontos szempont az edényes neveléshez a gyors növekedés figyelembe vétele átültetés szempontjából is: egy évben akár kétszer is szükséges lehet, mert gyorsan és tökéletesen átszövi a cserépben rendelkezésére álló teret. Ha pedig gyökérkötötté (rootbound) válik, azt már nehezen újulja ki. Tálcát vagy alátétet nem javaslunk, még akkor sem, ha napi szinten kell locsolni az edényes növényt nyáron, mert a pangó víz károsabb a cserépbe szorított gyökerekre, mint a rövidebb ideig tartó kiszáradás. Az edényes nevelésnél a legfontosabb szempont a közeg megfelelő levegőzöttsége, emiatt nagyon ajánljuk a Déméter II. ültetőközegünket, ami nemcsak a megfelelő szerkezetet biztosítja hosszú ideig, de az összes ásványi- és tápelemet is, amivel a növény szépen és látványosan fejlődhet. Ez a fejlődés annyira intenzív, hogy az idei magvetésből kelt növények legnagyobbjai simán elérik a 150‑180 cm-es magasságot (ami miatt a legmagasabb egyedek hajtáscsúcsát teleltetés előtt le kell csípnünk, hogy beférjenek a teleltetőnkbe 😊).

FONTOS, hogy csak azok vásároljanak belőle, akik biztosítani tudják számára a kifejlett kori térállást vagy az intenzív metszésével hajlandók foglalkozni, a megfelelő téli száraz, meleg fekvést (vízvesztő hely), VALAMINT hajlandóak az első (de fejlődéstől függően még a második télen is) leanderszerűen (világos, +2‑5 °C‑os helyiségben, esetenként rövid, enyhébb fagyok is beleférnek) teleltetni, amíg a fás hajtások kellően megvastagszanak, azaz erősebben fagytűrővé válnak. A mi szándékunk e magcsemeték forgalomba hozatalával, hogy a melléjük adott információk birtokában segítsük a faj/fajta elterjedését, illetve hogy olyan növénybarátok is hozzájuthassanak, akik nem vagy csak komoly anyagi áldozat árán engedhetnék meg maguknak a nagy növényeket. Aki hajlandó bíbelődni e csemeték nevelgetésével, annak legyen elérhető egy ilyen ritkaság is.

Fontos: a 2022. szeptember 29-i tompai történelmi jégeső nyomai sajnos itt-ott látszanak a növényeken. Minthogy lombjukat jövőre mindenképp cserélik, így ez az esztétikai probléma időleges. Csak azok rendeljék meg, akik ezt tudomásul veszik/akiket ez nem zavar.

Aki esetleg saját kis állományt ültetne a fajból, annak ajánljuk figyelmébe, hogy akcióként min. 5 db-os rendelés esetén 10% kedvezményt adunk e csemetékre – a készletünk erejéig. Ha pedig valaki nagyobb mennyiséget ültetne kísérleti céllal vagy vágózöld-termesztésre, annak érdemes január végéig leadni a rendelését (magánszemély 10 db feletti mennyiségnél, viszonteladó 25 db feletti mennyiségnél), mert egyrészt május elején-közepén még jóval olcsóbban tudjuk adni a magoncokat, másrészt a szállításuk-postázásuk is jóval költséghatékonyabb a kisebb méretük miatt. A rendeléseket telefonon (+36 30 889 16 91) vagy e-mailben (demetriakert@gmail.hu) várjuk.

Tömeg 2,5 kg
Méretek 100-140 cm
Vízigény

💧💧 = közepesen vízigényes
💧 = kis vízigényű
⚪ = szárazságtűrő/-kedvelő

Fényigény

☀️ = teljes napsütés
⛅ = félárnyék (de. 11 és du. 3 között ne süsse a nap)

Fagytűrés

❄️❄️ = közepes fagyok 7b – 6b (-12 – -21 °C)

Átültetést igényel

nem, legközelebb 2022 tavaszán (ha nem ültetik ki)

Cserépméret

3 l-es konténer

Hozzá ajánljuk

Érdekelheti még…

Our English language page is under construction. For English service, please call (+36 30 635 69 65) or write (demetriakert@gmail.com)to us!

Pagina noastră în limba română este în construcție. Pentru serviciul românesc, vă rugăm să sunați la
(+36 30 889 16 91) sau să ne scrieți (demetriakert@gmail.com)!