Barion Pixel

Kéklombú atlaszcédrus

Cedrus atlantica ‘Glauca’

Az atlaszcédrus a fenyőfélék közé tartozó, eredetileg Észak-Afrikában honos hosszú életű és nagyon értékes fafaj. Az újabb rendszerezők a himalájai cédrus (Cedrus deodara) kivételével minden cédrusváltozatot a libanoni cédrus alfajának tekintenek (C. libani subsp. atlantica); de ez inkább egy elméleti polémia. Aminek gyakorlati jelentősége van, hogy e fák lenyűgöző szépségükön túl a magyarországi klimatikus viszonyokon óriási gazdasági potenciált hordoznak. Szélesebb körű elterjedésüknek két tényező szab(hat) gátat:

– magoncként a faj rendkívül érzékeny*, élete első hónapjaiban extrém munkaigényes;

– kiskertekbe nem alkalmas, mert már két évtized alatt is bőven kinőheti a rendelkezésére álló teret /kiskertek díszítésére az oszlopos változatok ajánlhatók!/

 

Jelenleg 3. éves magcsemetéket fogunk kínálni – ezek átkonténerezése miatt az értékesítés május közepéig szünetel. Intenzív fejlődésük miatt zöldebbnek tűnnek, de nyár végére a megerősödő friss hajtásaik és tűleveleik biztosan újra szépen bekékülnek (ahogy a tavaly őszi fényképeken is látható). Ültetvénytelepítésre ez a méret az egyik legideálisabb költséghatékonyság szempontjából – ezt érdemes fontolóra venni annak, aki ilyesmiben gondolkodik.

 

3.500 Ft Bruttó ár 27% áfával

Availability: Készleten

Kiegészítő információk

2023-as fénykép hamarosan.

A galéria az idei és a tavalyi fejlettségét is mutatja a növényeinknek, csak, hogy más is láthassa, mennyit tudnak már ilyen kicsi korukban is fejlődni ezek a magcsemeték.

A fajjal, klímaváltozás elleni közdelemben való hasznosíthatósága miatt, külön bejegyzésben foglalkoztunk: https://demetriakert.hu/klimafa-01atlaszcedrus-cedrus-atlantica/

Idei telepítés – és megfelelő gondozás – esetén október végéig a 60-80 centis magasságot is elérhetik a csemetéink. Ha valaki jó áron akarja beszerezni ezeket a most még kiválóan postázható növénykéket, de valamiért nem tudja/akarja kiültetni a végleges helyükre (szabadfölbe való kiültetés után az áttelepítést nem ajánljuk, mert kimondottan rosszul tűrik a cédrusok a gyökérbolygatást), akkor mindenképp fontolja meg a csemeték 2 vagy 3 l-es konténerbe, Örökzöld ültetőközeg-specialitásba való átkonténerezését, hogy hasonló eréllyel tudjanak fejlődni, mintha szabadföldi környezetbe kerültek volna.

A legfontosabb gondozási tanácsunk: a telepítést követő években illik rájuk figyelni és öntözéssel segíteni az eredésüket, a stabilan megeredt (3. éve szépen fejlődő) növényeknek azonban már csak az aszályos időszakokban kell segíteni (főleg a téli-tavaszi aszályok esetén, mert ezek alattomosan gyilkolják a fácskákat, főleg az örökzöldek közt).

Szaporítási tevékenységünk olyan léptékű, hogy nagykereskedőket, továbbneveléssel is foglalkozó kertészeti árudákat és állománytelepítésben (nem kereskedelmi célú felhasználás) gondolkodó magánszemélyeket is ki tudunk szolgálni! Ilyen esetekben keressenek bennünket telefonon vagy e-mailben a részletekért.

*Általános evolúciós stratégia, hogy azon fajok, amelyek millió- és milliárdszám ontják a magjaikat (egy termőkorú, 50-100 éves cédrusfa bizony milliós nagyságrendű magot is teremhet!), azok a nagy számok törvényére bazíroznak, ti. tízmillióból egy biztosan a jó helyre kerül és sikerrel fel is tud cseperedni. Az ilyen szaporodási stratégiát követő fajok jelentős részénél sokszor komoly kihívás az ivaros (magról történő) szaporítás, az atlaszcédrus ezek között is az egyik legnehezebb.

 

Tömeg 1,5 kg
Méretek - × - × 30-50 cm
Vízigény

⚪=szárazságtűrő/-kedvelő
💧= kis vízigényű
💧💧 = közepesen vízigényes

Fényigény

☀️=teljes napsütés
⛅=félárnyék (csak fiatalon!)

Fagytűrés

❄️❄️=közepes fagyok 7b – 6b (-12 – -21 °C – első 3-4 évben)
❄️❄️❄️=teljesen télálló 6a – 3b (-21 – -37 °C – később)

Cserépméret:

13 x 13 x 23 cm

Hozzá ajánljuk

Érdekelheti még…

Our English language page is under construction. For English service, please call (+36 30 635 69 65) or write (demetriakert@gmail.com)to us!

Pagina noastră în limba română este în construcție. Pentru serviciul românesc, vă rugăm să sunați la
(+36 30 889 16 91) sau să ne scrieți (demetriakert@gmail.com)!