Barion Pixel

Szelídgesztenye

Castanea satviva

E fafaj sikeres termesztéséhez elsősorban a talajigényét (magas humusztartalmú, középkötött) és vízigényét (a szárazságot rosszul tűri) kell figyelembe venni. A szelídgesztenye számára szükséges talaj „savasságának” vagy „savanyúságának” mítoszát számos, az alföldi, meszes talajokon is kiváló egészségnek örvendő, erős fa cáfolja.

A képen egy mintapéldány szerepel a készleten lévő növények közül.

A rendelt növények minimálisan eltérhetnek a mintapéldánytól (ágak, virágok, bimbók száma stb.), de minőségükben azonosak a feltűntetett mérettel.

Kézhezvételkor kérjük ellenőrizze a növények állapotát. Reklamációt az előre feltűntetett sérülésekre és a minimális eltérésekre nem fogadunk el!

2.500 Ft Bruttó ár 27% áfával

Kiegészítő információk

A bükkfafélék (Fagaceae) családjába tartozó faj Dél-Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos, kultúrában pedig világszerte termesztik ott, ahol a klimatikus adottságok ezt lehetővé teszik. Magyarországon az Alpokalján találhatók nagyobb gesztenyések. Termését nemcsak cukrászipari alapanyagkánt lehet(ne) használni, hanem lisztté őrölve és abból pékárukat készítve a speciális táplálkozási szükségletű emberek is fogyaszthatják, mert rostban gazdag és gluténmentes, így az ilyen érzékenységgel küzdők vagy krónikus gyomorhurutban szenvedők számára is ajánlható.

Nem számít igazi ritkaságnak, mint a sizandra, de nem is hétköznapi, mint mondjuk az alma- vagy körtefák. Teljesen télálló, betegségek tekintetében a gesztenye-kéregrákot okozó gombabetegség emelendő ki, de a mi megfigyeléseink szerint ez nagyobb állományokban tud igazán károkat okozni, a szórványosan ültetett fák rezisztenciája (a birshez hasonlóan) sokkal jobb. A betegségről, felismeréséről és kezelési lehetőségeiről itt érhető el részletes, szakszerű leírás: https://agroforum.hu/szakcikkek/gyumolcs/a-gesztenye-krifonektrias-keregkarosodasa-es-az-ellene-valo-vedekezes-lehetosegei/

Étrendi előnyei és kiváló mézelőnövény volta miatt a szelídgesztenye mindenképp megérdemelné a szélesebb körű ültetést.

Tömeg 3 kg
Méretek 15 × 15 × 70 cm
Vízigény

💧= kis vízigényű
💧💧 = közepesen vízigényes

Fényigény

☀️=teljes napsütés
⛅=félárnyék (de. 11 és du. 3 között ne süsse a nap)

Fagytűrés

❄️❄️❄️=teljesen télálló 6a – 3b (-21 – -37 °C)

Cserépméret

15×15 cm

Hozzá ajánljuk

Érdekelheti még…

Our English language page is under construction. For English service, please call (+36 30 635 69 65) or write (demetriakert@gmail.com)to us!

Pagina noastră în limba română este în construcție. Pentru serviciul românesc, vă rugăm să sunați la
(+36 30 889 16 91) sau să ne scrieți (demetriakert@gmail.com)!